Refinanţarea împrumutului luat în euro sau franci cu un credit în lei este varianta avantajoasă, spun specialiştii. Băncile dau acum credite cu dobânzi de 3-4 la sută pe an, de două ori mai mici faţă de anii 2007-2008.
Elena Tutunaru, broker de credite: La un credit care a fost făcut undeva la 80.000 – 100.000 de euro. Prin refinanţarea în lei, poate să aducă 630 - 700 de lei câştig, ceea ce poate echivala, cum mi-a spus un client, cu valoarea ratei grădiniţei pentru copilul mic.
Fiţi atenţi însă la garanţiile suplimentare pe care banca vi le poate cere şi la costurile refinanţării care pot ajunge la sute de euro. Şi faceţi bine calculele: câţi bani înghite noul credit din bugetul familiei.
Elena Tutunaru, broker de credite: Ce-aş recomanda pentru o familie este 45% în cazul în care intervine o boală. Să aibă loc să facă un împrumut de nevoi personale sau de consum.
Atenţie, însă: dobânzile creditelor de consum sunt mai mari decât cele ipotecare şi pot ajunge şi la 10 la sută pe an. Pe unii însă, refinanţarea nu îi ajută deloc. Aşteptau legea care dă le dădea posibilitatea să întrerupă cinci ani plata ratelor. Trebuia să intre mâine în vigoare, dar a fost amânată un an. Iar asta duce la situaţii disperate.
Alin Iacob, reprezentant asociaţie clienţi ai băncilor: Sunt familii care se destramă, sunt oameni care pleacă în străinătate pentru câteva sute de euro în plus ca să-şi permită rambursarea ratelor abuzive la bancă.
Statistica arată că numărul celor care rămân în urmă cu plata ratelor este în creştere. 716.000 de oameni au restanţe de cel puţin 30 de zile, iar datoriile lor adunate trec de 11 miliarde de lei. Oricum, românii par să fi înţeles o lecţie. Trei sferturi din creditele noi luate anul acesta sunt în lei.