Prin aprilie, în România cei de la Transelectrica au fost anunţaţi că sunt obligaţi să cumpere energie de la marile termocentrale pe cărbune. Este genul de intervenţie de stat care protejează câţiva coloşi energetici care, altfel, şi-au pierdut eficienţa. Însă autorităţile nu vor putea susţine la nesfârşit aceşti producători de energie convenţională care vor trebui să găsească o soluţie prin care să potă face faţă concurenţei cu producătorii de energie regenerabilă.
În viitor, rolul marilor centrale electrice ar putea fi doar acela de compsensare a fluctuaţiile de curent care apar când producţia de energie regenerabilă scade din cauza unui vânt prea slab sau a unui soare intrat în nori. Transformarea marilor producători de energie convenţională în accesorii ale producătorilor de energie verde ar avea un puternic impact economic.
Înainte de toate, mii de mineri care sapă după cărbunele livrat termocentralelor şi-ar pierde locurile de muncă. Însă, în România, la fel ca în alte ţări ale lumii slujbele minerilor şi ale multor angajaţi din industria energetică sunt salvate periodic de intervenţii guvernamentale. Cum ar fi obligativitatea ca Transelectrica să cumpere până în 2015 electricitate produsă la marile termocentrale din Oltenia şi Hunedoara.
Termocentralele şi minerii s-au plâns până acum că au nevoie de ajutoare de la stat pentru că nu pot face faţă concurenţei cu energia verde subvenţionată de aceleaşi guverne care încearcă să salveze şi energia convenţională.
De la anul în România, subvenţiile pentru energia verde vor scădea, ceea ce deja a început să îi descurajeze puţin pe investitori.
Asta nu înseamnă însă că marii producători de energie convenţională au învins. Pe termen lung, investiţiile în energia verde vor continua să crească, iar producţia ei va deveni din ce în ce mai ieftină.
Ca să nu dispară, termocentralele vor trebui să îşi schimbe modelul de afaceri, spun şefii companiilor energetice din toată lumea chestionaţi de PriceWaterhouseCoopers. Însă deocamdată niciunul dintre ei nu ştie care ar putea fi viitorul model eficient de afaceri.