La intrarea în oraşul Marghita atenţia este atrasă de un hotel impunător, dar fără nume. Proprietarii nu l-au mai botezat pentru că niciun turist nu i-a trecut pragul. Şi nu din vina lor.
„Nu avem autorizaţie de funcţionare pentru că nu putem, de la Mediu nu putem cere autorizaţie până ce nu există apa şi canalizarea de la oraş”, spune Attila Mokka, proprietar al clădirii.
Degeaba are hotelul piscină cu apă termală şi spa. Nimic nu poate fi folosit. Nici măcar duşurile din camere. Autorităţile locale nu şi-au respectat promisiunea de a extinde reţeaua de apă şi canal. Proiectul avea termen în 2012, dar lucrările nu au început nici acum.
„Înainte de a construi această investiţie am primit autorizaţie de la primărie şi am plătit sume serioase de acolo. Se ştia ce dorim să construim. Au trecut ici colo 7 ani de când am primit această autorizaţie şi canalizare nici până acum nu este”, spune Olga Mokka, proprietar al clădirii.
Primarul din Marghita dă vina pe Guvern, care nu a mai virat fondurile. Edilul face noi promisiuni, dar cei doi proprietari ai hotelului şi-au pierdut speranţele.
„S-a ivit ca să intrăm în Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară şi cu fondurile de la comunitatea europeană, atunci cu finanţare nerambursabilă şi atunci se poate face cu o contribuţie de 2% a noastră, şi aşteptăm asta”, declară Zoltan Pocsayi, primarul municipiului Marghita.
„Am decis cu soţia să vindem afacerea pentru că luptăm în zadar”, mai spune Attila Mokka.
„E al treilea sezon pe care îl pierdem şi venituri nu sunt, doar cheltuieli”, completează Olga Mokka.
Deschiderea complexului balnear ar înseamna cel puţin 40 de locuri de muncă.
„Ar fi foarte important să aibă oamenii unde să se angajeze”, spune un localnic.
Nu doar proprietarii hotelului aşteaptă începerea lucrărilor la reţeaua de apă şi canal, ci şi câteva sute locuitori ai oraşului din Bihor.