Proiectul de lege care i-ar obliga pe comercianţi să umple mai mult de jumătate din rafturi cu produse româneşti este susţinut de reprezentanţii marilor lanţuri de magazine. Cu unele rezerve, însă.
„La începutul anilor 2000, eticheta „Fabricat în România” era departe de a fi un argument, ba chiar un contraargument pentru produsul respectiv”, spune Dan Şucu, preşedintele Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale.
„Trebuie să ţinem cont că primul criteriu în alegerea produsului de pe raft rămâne în continuare preţul”, afirmă şi Delia Nica, directorul Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale.
Pentru 75,2% dintre români, preţul este principalul criteriu în alegerea unui produs, urmat de calitatea alimentelor şi distanţa faţă de locuinţă. Abia pe locul patru între aceste criterii este originea producătorului, potrivit unui studiu făcut de Asociaţia Marilor Reţele Comerciale din ţara noastră.
„Trebuie văzut până la urmă. 51% vorbim de producţie românească 100% sau vorbim de producţia industriei alimentare cu materii prime importate?”, atrage atenţia Valeriu Steriu, vicepreşedinte al Comisiei de Agricultură din Camera Deputaţilor.
Autoritatea de concurenţă spune că proiectul are şanse de reuşită doar dacă este prezentat ca o măsură de sănătate publică ce încurajează vânzarea produselor proaspete.
„Dacă ea ar fi prezentată strict ca o măsură protecţionistă, că vrem să protejăm producătorii locali, atunci am putea uşor obiecta, am spune că ea contravine ideii de bază a Uniunii Europene care este libera circulaţie a bunurilor şi serviciilor”, a spus Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
Protecţia consumatorilor a înregistrat numai anul acesta 5.000 de reclamaţii la adresa comercianţilor de produse alimentare.