„Anul este unul extrem de dificil şi de ciudat, inclusiv păioasele pentru care aveam aşteptări extraordinare li se diminuează capacitatea de producţie din cauza secetei”, a declarat Dan Bărăgan, director direcţia agricolă Olt.
Peste 10 milioane de hectare de teren sunt la mila Domnului în acest moment. Dacă va ploua, recoltele vor fi bune. Dacă nu, nu. Doar 400.000 de hectare vor fi irigate anul acesta.
Şi pomicultorii vor avea de suferit. Specialiştii cred că producţia de fructe va fi la jumătate anul acesta. În schimb, hambarele se vor umple cu grâu.
„La grâu estimările erau la 5,8 milioane de hectare, în timp ce anul trecut am avut o cultură de 4,8 milioane de hectare. Categoric este mult mai bună decât anul trecut”, a afirmat Daniel Constantin, ministrul Agriculturii.
„România poate să devină un jucător important pe piaţa de cereale din europa şi din regiunea asta”, este de părere Dacian Cioloş, comisar european pentru agricultură.
„Agricultura poate să aducă între 0,5 şi 0,7 % contribuţie la creşterea economică, în condiţiile în care ai un an bun”, a completat Cătălin Păuna, economist al Băncii Mondiale în România.
Anul trecut, fermierii au pierdut 3 miliarde de euro pentru că vremea rea a afectat culturile de grâu, porumb, floarea-soarelui și rapița.
Citiți și: Agricultura tradițională cu sapa versus agricultura performantă cu utilajele
Dacian Cioloş, despre Bruxelles ca Înalta Poartă: „Oricât de înaltă ar fi, tot are o clanţă pe undeva”
Fonduri UE pentru agricultură. Românii au atras 4,9 miliarde din 5,5 miliarde euro
UE vrea să interzică sădirea de semințe din gospodăriile fermierilor
Funcționarii stăteau la cafele. Fermierii au pierdut sute de milioane de euro