Încasările în creştere la bugetul de stat, stabilitatea politică, dar şi măsurile fiscale recent adoptate fac economia ţării noastre din ce în ce mai competitivă.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Guvernului: „Suntem într-o situaţie în care creşterea economică în spaţiul european este relativ modestă şi ar fi bine să răspundem acestei previziuni de creştere consistentă şi care să ne situeze pe primul loc.”
Estimările Comisiei Europene şi ale Fondului Monetar Internaţional poziţionează creşterea economică între 3,9 şi 4,1% în 2016.
Adrian Benta, analist fiscal: „Vom vedea că economia merge, dar ne putem aștepta la deturnarea de bani de la investiții spre pomeni electorale .”
Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal: ”Investiţiile publice, vrem nu vrem, ele scad.”
Scad pentru că executivul a mărit deja salariile mai multor categorii de angajaţi. Astfel cheltuielile sunt deja mult mai mari faţă de ce se va strânge în vistieria statului, iar golul la buget ajunge în 2016 la aproape 3%, limita maximă admisă de Uniunea Europeană.
În domeniul bancar veştiile sunt ceva mai bune.
Dragoş Nichifor, analist bancar: „Cu cât ROBOR va fi mai jos și concurența între bănci mai puternică, cu atăt costul final la client va fi mai redus și apetitul de creditare va crește.”
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: „Creditul de investiţii îşi revine, parcă mai activ este creditul imobiliar . Avem ca ţintă stabilitatea sistemului, dobânzi, curs. ”
Sergiu Voicu reporter Digi24: „ Anul acesta va fi unul stabil, estimează bancherii. Moneda naţională chiar va prinde uşor putere în raport cu cea europeană, iar cotaţia medie va fi de 4 lei şi 44 de bani pentru un euro. ”
Produsele fabricate în România vor avea căutare şi mai mare pe pieţele externe şI astfel exporturile vor urca de la 55 la aproape 60 de miliarde de euro, spune Comisia de Prognoză.
Sergiu Neguţ, investitor: „Încercând să vindem la export foarte multe lucruri, în aşa fel încât forţa de muncă să o folosim cu o productivitate cât mai mare
Sergiu Voicu, reporter Digi24: „Vindem altora ce facem noi, dar vom cumpăra mai mult din ce fac alţii. Importurile vor fi în creştere anul acesta, cu 5 miliarde de euro faţă de 2015, până la 67,5 miliarde de euro. ”