Prețurile apartamentelor sparg un prag psihologic

Data publicării:
blocuri apartamente 3 martie

În ultimii ani, după Revelion, atât proprietarii care îşi scot locuinţele la vânzare, cât şi dezvoltatorii au fost loviţi de un optimism incurabil care i-a îndemnat să crească preţurile. Anul acesta, euforia s-a menţinut şi luna februarie, când preţul mediu al apartamentelor noi şi vechi din marile oraşe a trecut de 1.000 de euro pe metru pătrat, potrivit datelor Imobiliare.ro.

Dar începutul de an nu le aduce proprietarilor prea mulţi cumpărători. Dacă în decembrie băncile au acordat credite imobiliare de 200 de milioane de euro, în luna ianuarie împrumuturile nu au mai depăşit 100 de milioane. Pentru cei interesaţi să îşi cumpere o locuinţă, primele luni din an sunt unele de căutare, în condiţiile în care Prima Casă demarează de obicei în primăvară, iar anul acesta legea dării în plată aruncă o umbră de incertitudine asupra programului.

Însă tocmai pentru că ianuarie şi februarie sunt lunile în care potenţialii cumpărători încearcă piaţa cu degetul, preţurile cerute de vânzători reprezintă semnalul pentru restul anului.

În momentul acesta sunt indicii de scumpire în toate marile oraşe. Bucureşti şi Braşov, două pieţe care au fost amorţite până de curând, au făcut salturi mari luna trecută. În Capitală, preţul mediu pentru apartamentele noi şi vechi a crescut cu 5,3% în februarie faţă de aceeaşi lună din 2016, iar în Braşov cu 7,8%. Scumpiri de peste 5% au fost şi în Iaşi şi Constanţa.

Dar, în vreme ce în Bucureşti preţul pe metrul pătrat nu a sărit încă de 1.100 de euro, în Cluj, cea mai scumpă piaţă imobiliară din România, se apropie cu paşi repezi de 1.200 de euro, după o creştere de 15,4% în luna februarie faţă de aceeaşi lună a anului trecut. Este cea mai mare creştere a preţurilor înregistrată în marile oraşe. A fost urmată de Timişoara, unde pretenţiile proprietarilor s-au majorat cu 14% într-un an.

Ca preţurile să rămână pe această tendinţă, ar trebui să fie susţinute şi de cererea cumpărătorilor. Aceştia aşteaptă mai întâi să vadă ofertele băncilor, care la rândul lor privesc negocierile purtate în Parlament pentru legea dării în plată. Până nu se va clarifica această situaţie, direcţia pieţei imobiliare rămâne incertă, oricât de mult ar cere proprietarii pentru locuinţele scoase la vânzare.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Candidatul de extremă dreapta, George Simion, ar putea ajunge la putere, scrie...
Digi FM
Cu frumoasa lui familie, pe covorul roșu. Richard Gere, fericit alături de soția sa și de fiul lui cel mare...
Pro FM
Ultima imagine cu Freddie Mercury. Cum arăta cu trei luni înainte să moară
Film Now
Ashton Kutcher, fotografiat în timpul unei discuții tensionate, după zvonurile privind divorțul de Mila Kunis...
Adevarul
Cum au fost primiți handbaliștii români în Kosovo, la o săptămână după scandalul de pe Arena Națională
Newsweek
Cine poate încasa ultima pensie în caz de deces? Cine ia pensie de urmaș și până la ce vârstă?
Digi FM
Cameron Diaz revine la Hollywood după o pauză de mai bine de 10 ani. Cum arată azi celebra actriță din „Masca”
Digi World
Întâlnire de record. Cea mai scundă femeie din lume și cea mai înaltă femeie din lume s-au cunoscut: "A fost...
Digi Animal World
Un animal misterios, cu aspect „ciudat”, depistat în parcul West Virginia. Locuitorii sunt nedumeriți: „Cum a...
Film Now
Hugh Grant, mărturisiri neașteptate despre personajul său din „Notting Hill”. Starul face dezvăluiri inedite...
UTV
Lidia Buble, inselata de fostul iubit: detaliul neasteptat care i-a dezvaluit adevarul despre „Maria”