Scumpirea alimentelor de la lună la lună îi face pe consumatorii români să îşi aleagă tot mai mult mâncarea în funcţie de preţ, calitatea fiind printre ultimele criterii de selecţie. Cantitatea foarte mare de sare din produse nu mai este luată în calcul, deşi în alimentaţia zilnică nu ar trebui să consumăm mai mult de o linguriţă de sare. Pâine, biscuiţi, conserve, costiţă afumată sau cremwurst, toate conţin cantităţi mari de sare sau zahăr.
„A coborât mult valoarea nutritivă. Lucrurile nu se văd, pentru că există maşini de tocat bune şi totul se transformă într-o masă omogenă”, explică nutriţionistul Cornelia Zugravu. Iar publicul nu mai ştie să facă diferenţa.
Mai mult, stabilizatorii şi zaharurile din reţeta industrială dau alt gust decât alimentul procesat acasă. Gustul şi aspectul comercial sunt date aşadar de mulţimea de aditivi şi coloranţi folosiţi la procesarea alimentelor. La o citire atentă a etichetei se poate observa că până şi condimentele pentru friptură conţin peste 50% sare.