Președintele ASF: Educaţia financiară nu este un lux, se înscrie printre necesităţile vieţii contemporane

Data publicării:
președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.
Președintele Autorității de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu. Foto: Arhivă Digi 24

Sănătatea financiară a unei naţiuni are o importanţă strategică, iar educaţia financiară este cea care poate asigura baza necesară unei mai bune protecţii şi rezilienţe economico-financiare, a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu, la "Forumul educaţiei financiare".

"Sănătatea financiară a unei naţiuni are întotdeauna o importanţă strategică, pentru că se referă la nivelul de bunăstare pe care îl au cetăţenii. Nevoia de sănătate şi de stabilitate financiară este critică pentru fiecare cetăţean, iar educaţia financiară este cea care poate asigura baza necesară unei mai bune protecţii şi rezilienţe economico-financiare.(...) Educaţia financiară nu este un lux, ea se înscrie deja, de multe decenii, printre necesităţile vieţii contemporane", a spus Marcu.

El a subliniat că Autoritatea de Supraveghere Financiară face eforturi în reglementarea şi controlul pieţelor financiare, "cu toată hotărârea şi într-un mod cât se poate de transparent", fie că este vorba despre iniţiative legislative punctuale fie "de măsuri mai puţin confortabile", dar corecte şi sustenabile pentru sănătatea pieţelor financiare nebancare.

"Crizele recente, care au culminat cu turbulenţele economiei mondiale determinate de războiul din Ucraina, arată că globalizarea economică şi financiară vine cu o serie de provocări. Creşterea negativă, inflaţia şi insecuritatea alimentară devin concepte din ce în ce mai des evocate în vocabularul economic actual. Pe de altă parte, nu putem să nu recunoaştem că globalizarea fluxurilor de capital şi digitalizare a serviciilor şi produselor financiare au deschis noi orizonturi de aşteptare în materie de prosperitate sustenabilă. Din păcate însă, aceste orizonturi continuă să aducă nu doar noi oportunităţi, ci şi noi riscuri. Trăim sub semnul propriilor alegeri financiare. Creşterea complexităţii produselor financiare, volatilitatea pieţelor financiare, proliferarea tehnologiei blockchain şi sau digitalizarea asimetrică a serviciilor financiare sunt consecinţe ale unor unei evoluţii macroeconomice mondiale. Această evoluţie impune riscul financiar ca o componentă inevitabilă a vieţii cotidiene", a afirmat preşedintele ASF.

Nicu Marcu atrage atenția că din ce în ce mai multe decizii zilnice au implicaţii financiare mai mult sau mai puţin conştientizate şi fiecare zi poate aduce oportunitatea unei investiţii, dar şi riscul de a cădea victimă unor tranzacţii ale căror implicaţii pot compromite sănătatea economică a familiilor.

"Spre exemplu, neasigurarea unor bunuri, investiţiile la bursă sau investiţiile în criptomonede pot deveni doar câteva situaţii generatoare de riscuri pe care absenţa educaţiei financiare de bază ne face incapabili de a le înţelege şi evalua. Practic, autonomia financiară a cetăţenilor implică şi deplasarea asimetrică a responsabilităţii în materie de decizii financiare de la instituţiile financiare către indivizi. Acest proces de transformare progresivă a riscului nu poate lăsa indiferentă o instituţie precum este Autoritatea de Supraveghere Financiară. Subliniez aici consistentele eforturi menite să asigure sănătatea financiară a pieţelor de capital, de asigurări şi de pensii autohtone. Autoritatea îşi propune ca prin dezvoltarea abilităţilor financiare ale cetăţenilor să se alinieze nu doar la tendinţele recente în materie ale ţărilor OECD şi să contribuie şi la implementarea proiectului România educată, proiect iniţial şi promovat de preşedintele României", a precizat Nicu Marcu.

Şeful ASF şi-a exprimat convingerea că, deşi în statisticile privind gradul de alfabetizare financiară a cetăţenilor din România nu atinge nivelul ţărilor fruntaşe din OCDE, iniţiativele pe care Guvernul român, societatea civilă, partenerii financiari şi în special instituţia pe care o conduce le-au luat în acest sens vor genera curând rezultate aşteptate.

"Toate acţiunile de educaţie financiară ale autorităţii vizează dezvoltarea unei atitudini proactive în materie de comportament financiar responsabil. Toate acţiunile de educaţie financiară ale Autorităţii vizează dezvoltarea unei atitudini proactive în materie de comportament financiar responsabil.(...) Prin toate semnalele pe care instituţia noastră nu încetează să le transmită, ne propunem să sporim capacitatea cetăţenilor în a detecta, evalua şi eventual exploata în scopul prosperităţii individuale, gradul de risc al tuturor produselor şi serviciilor financiare", a punctat Nicu Marcu.

Acesta a semnalat că printr-o serie de parteneriate încheiate cu 20 de universităţi româneşti, ASF a organizat cu Institutul de Studii Financiare aproape 70 de seminarii la care au participat peste 5.000 de studenţi. De asemenea, mai mult de 500 de profesori au fost pregătiţi în domeniul educaţiei financiare, pentru a transfera cunoştinţele elevilor de gimnaziu.

 

Partenerii noștri
Playtech
S-a născut în închisoare, iar acum doctorii i-au mai dat o lună de trăit. Băiatul suferă de...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Cine a luat 60 lei în plus la pensie și în octombrie? De ce alți 2000000 pensionari nu au luat nimic
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani