Poziția financiară internațională a României s-a înrăutățit cu 50% în 2018

Data publicării:
balanta

Deficitul de cont curent ceea ce reprezintă poziția României pe piețele internaționale, intrări-ieșiri de bunuri, servicii, fluxuri financiare, s-a înrăutățit anul trecut, de la 5,97 miliarde euro în 2017 la 9,41 miliarde euro.

Contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 9,41 miliarde euro anul trecut, cu 3,45 miliarde euro mai mare faţă de anul anterior, potrivit datelor de miercuri ale Băncii Naţionale a României (BNR).

În 2017, deficitul contului curent a fost de 5,97 miliarde de euro, în creştere faţă de 2016, când a fost 3,5 miliarde euro, arată datele BNR. 

Marți invitat la Senat, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat importanța deficitului de cont curent și comercial. Deficitele mari se traduc, pe de o parte, pe dobânzi mari pe piața interbancară și, pe de altă parte, în dobânzi mari la titlurile plasate de România pentru serviciul datoriei publice. „Sunt trei lucruri care puteți să le faceți: inflație mică, deficite mici, de la 2,5% din PIB la 1% și reducerea deficitului extern. Dacă deficitul bugetar poate fi micșorat de către Parlament („sunteți cu bugetul în față”, le-a spus Isărescu), micșorarea celui extern este de durată, căci privește exporturile - importurile, etc. ”Nu veți putea duce dobânda ROBOR în jos fără condițiile menționate”, a spus guvernatorul. 

Contul curent al balanţei de plăţi include sumele încasate şi cele plătite de România în relaţiile comerciale cu celelalte state. Principala componentă care contribuie la contul curent al balanţei de plăţi este comerţul exterior, puternic deficitar în cazul României. 

Deficitul comercial al României a avansat cu 16,8% anul trecut, faţă de anul anterior, până la 15,1 miliarde euro, arată datele publicate, luni, de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Potrivit datelor BNR, balanţa bunurilor a consemnat, în 2018, un deficit de 14,81 miliarde euro, în creştere cu 2,628 miliarde euro faţă de anul anterior.

Balanţa veniturilor primare, care include mai ales dividendele repatriate de investitorii străini şi cele încasate de investitorii români din străinătate, a înregistrat un deficit de 4,96 miliarde euro în 2018, mai mare cu 322 milioane euro decât cel înregistrat în anul anterior. 

Investiţiile directe ale nerezidenţilore în România au însumat, anul trecut, 4,936 miliarde euro (comparativ cu 4,797 miliarde euro în perioada ianuarie - decembrie 2017), din care participaţiile la capital (inclusiv profitul reinvestit net estimat) au însumat 4,042 miliiarde euro, iar creditele intragrup au înregistrat valoarea netă de 894 milioane euro.

Sursa: Digi24.ro, Agerpres.ro

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Meteorologii anunță o lună ianuarie cum n-a mai fost în România. Vreme neobișnuită și temperaturi ciudate
Digi FM
Kevin Costner, vacanță în Aspen alături de fiica sa adolescentă. Actorul este tatăl a șapte copii
Pro FM
Soția lui Kanye West, într-o pelerină transparentă de ploaie, cu nimic pe dedesubt. El, cu mască pe față...
Film Now
I-a arătat imagini nud și i-a vorbit despre dependența lui de pornografie. Blake Lively l-a dat în judecată...
Adevarul
Miliardarul Jeff Bezos se căsătorește: Nuntă fastuoasă, de 600 de milioane de dolari, în Aspen, pe...
Newsweek
Ultimele vești de la Casa de Pensii despre indexarea pensiilor în ianuarie: Va veni direct majorată
Digi FM
Controversă după momentul Aurei Șova cu Marius Manole, din finala Vocea României 2024: "Respectul faţă de...
Digi World
O vedetă TikTok a murit la doar 19 ani din cauza unei boli foarte rare care afectează doar câteva sute de...
Digi Animal World
Cum arată câinele care valorează un milion de euro. A fost conceput și născut în România: „A câștigat toate...
Film Now
Scarlett Johansson nu-și dorește ca fiica sa să afle acest lucru despre ea: „Mi-e atât de rușine”
UTV
Andreea Balan si George Burcea, impreuna la serbarea fiicei lor, Ella. Au lasat in urma certurile pentru...