Poșta pierde competiția cu firmele private

Data publicării:
POSTA ROMANA PLASMA-1

Unul din patru români cu acces la Internet cumpără online. Şi o face, în medie, de opt ori într-un an. Comoditatea românilor saltă nu doar afacerile magazinelor online, ci şi pe cele ale firmelor private de curierat.

Octavian Bădescu, vicepreşedintele Asociaţiei Operatorilor de Curierat din România, spune că „încasarea medie în curierat, la un colet de greutate medie, este undeva la 3-4-5 euro.”

Anul trecut au fost colectate şi distribuite în ţară peste 55 de milioane de colete, cu 127% mai multe ca în 2013. Acestora li s-au adăugat alte 6,5 milioane de colete expediate sau primite de peste graniţe. Doar un colet din zece a fost însă livrat de Poşta Română, potrivit unui raport ANCOM.

Nici dacă luăm în calcul toate serviciile poştale, compania de stat nu stă mai bine. Anul trecut a expediat în ţară cu 70% mai puţine scrisori şi colete până în zece kilograme, faţă de 2013. Unde Poşta pierde, companiile private câştigă.

Din piața totală a serviciilor poștale, care e undeva la 500 de milioane, curieratul privat are 300-350 de milioane. Poșta are mai puțin de jumătate. Însă numărul de angajați ai Poștei este de 27 de mii, dintr-un total de 37 de mii la nivelul industriei”, explică Octavian Bădescu.

Curierii firmelor private muncesc de două ori mai mult decât cei ai Poştei, arată acelaşi raport. E greu să munceşti când nu ţi se dă nici măcar hârtie, se apără angajaţii.

Cristian Iancu, secretarul general adjunct al Federaţiei Sindicatelor din Poştă şi Telecomunicaţii a declarat că „sunt câteva subunităţi din ţara asta care nu au apă curentă, care nu au un grup sanitar, un WC, lipsuri legate de un necesar zilnic, rechizite, imprimate, tipizate, hârtie pentru imprimante.”

Ministrul Comunicaţiilor recunoaşte că Poşta a pierdut bătălia cu operatorii privaţi.

Sorin Grindeanu, ministrul pentru Societatea Informaţională, spune că „Poșta are nevoie de vreo 115 milioane de euro astfel încât serviciile pe care le oferă cetăţenilor să fie la standardul unei companii europene similare.”

Cum va face rost Poşta de aceşti bani rămâne de văzut, în condiţiile în care privatizarea programată pentru acest an a eşuat. Operatorul belgian, Bpost, nu a venit cu nicio ofertă de preţ.

Poşta a terminat 2014 cu un profit de cinci milioane de euro, după cinci ani de pierderi. Sindicatele şi analiştii din piaţă cred că redresarea companiei se datorează doar distribuirii cardului de sănătate.  

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Orașul din România acoperit de zăpadă la mijloc de noiembrie. Ninge fără oprire de....
Digi FM
Motivul pentru care Fuego nu s-a căsătorit până la 48 de ani: “Când ajungem în camera noastră, suntem niște...
Pro FM
Cheryl Cole, solista care l-a făcut tată pe Liam Payne, îndurerată la înmormântarea cântărețului. Mesajul din...
Film Now
Selena Gomez dezvăluie cel mai bun sfat pe care l-a primit de la o femeie: „Chiar funcționează!”
Adevarul
Americanii care vor să fugă de Trump și-au găsit refugiu în Sardinia. Orașul în care o casă costă 1 euro
Newsweek
Pensie mai mare la Mica Recalculare cu o condiție. De unde poate fi luat documentul?
Digi FM
Denis Drăguș, împăcare neașteptată cu familia sa, cu care nu mai vorbise de cinci ani. Tatăl atacantului: „Am...
Timothée Chalamet
Timothée Chalamet oferă „performanța anului” în filmul biografic despre Bob Dylan, spun criticii. Se pronunță...
Digi Animal World
Un bărbat s-a deghizat în crocodil și a încercat să-i atragă atenția unui aligator adevărat. Imaginile sunt...
Film Now
Joaquin Phoenix, gesturi atente și priviri pline de iubire pentru soția lui, Rooney Mara. Discreți și...
UTV
Ethan Slater, iubitul Arianei Grande, a picat spectaculos la premiera filmului Wicked. Momentul viral care a...