Un nisip alb adus de pe fundul Dunării ar urma să transforme total plajele litoralului românesc. Cinci porţiuni care au fost invadate de mare vor fi readuse la dimensiunile anterioare. Iar pentru ca valurile să nu mai vină în forţă pe nisip, vor fi construite diguri subacvatice. Nu va fi deloc uşor, pentru că în unele zone, plaja trebuie făcută practic de la zero.
Cei care vor merge peste doi ani pe litoralul românesc se vor bronza pe nisip adus din albia Dunării. Mai multe plaje vor fi extinse şi reamenajate, iar lucrările ar trebui să fie gata până în vara lui 2016. Întregul proiect costă 170 de milioane de euro.
În sudul staţiunii Mamaia se găseşte una dintre cele mai înguste plaje, de cel mult 6-7- metri. După ce nisipul va fi adus aici, plaja ar urma să se întindă încă 95 de metri către larg. Trebuie menţionat că, în prezent, peste 70% din lungimea coastei româneşti suferă procese de eroziune, potrivit datelor oferite de directorul Institutului de Cercetări Marine „Grigore Antipa” din Constanţa, Simion Nicolaev. „Tot ceea ce se încearcă acum este de a proteja ceea ce a rămas”, spune acesta.
Banii merg prima dată la Mamaia, cu toate că plajele de la Eforie Nord sunt cele mai deteriorate. Acolo vor fi reabilitate două diguri şi va fi construit un altul de 200 de metri lungime. Şi în zonele de litoral din oraşul Constanţa vor fi constuite trei diguri subacvatice, iar la Eforie Nord, plaja va câştiga 100 de metri, motiv de bucurie pentru localnici şi turişti, care nu vor mai fi nevoiţi să îşi mai înghesuie prosoapele pe nisip.
Lucrările trebuie să fie gata la sfârşitul anului 2015, aşa că sezonul estival 2016 ar putea aduce mai mulţi turişti la mare. Proiectul prin care litoralul românesc vrea să concureze cu marile staţiuni din vest va costa 170 de milioane de euro, bani europeni. Mai exact, anul trecut, prin Proiectul Operaţional Sectorial Mediu s-a aprobat finanţarea de 170 de milioane de euro pentru reabilitarea a şapte kilometri de plajă din zonele Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud şi Eforie Nord, potrivit TVR. Aproape 25 de milioane din suma totală au venit tot de la bugetul de stat sub forma unei finanţări nerambursabile.