Avioanele TAROM zboară în pierdere şi anul acesta, pentru al optulea an consecutiv.
„Să sperăm că nu vor fi influenţe negative din cauza iernii, dar normal ar trebui să încheiem cu 49 milioane de lei pierderi,” declară Christian Heinzmann, director general TAROM.
De şase ori mai mult decât îşi propuseseră iniţial şefii TAROM. O parte din vină o are şi politicul, spune conducerea.
„Am avut 7 miniştri ai Transporturilor în 3 ani, numeroşi secretari de stat. Planul nostru era foarte ambiţios şi putea fi îndeplinit. Problema este că de-a lungul celor 3 ani am fost opriţi de multe ori de interferenţe ale politicienilor. Vrem să trecem la un singur tip de aeronavă şi vorbim despre un număr similar de avioane 23-24,” adaugă Christian Heinzmann, director general TAROM.
Întrebat cu cât se vor reduce costurile, director general TAROM răspunde: „Am făcut o estimare şi cred că putem spune clar că va fi undeva la 30%.”
O parte din sindicatele TAROM spun că problemele sunt mult mai grave: reformarea companiei se lasă aşteptată, sunt în continuare prea mulţi şefi, salarizarea se face neunitar, iar compania nu este ferită de nepotisme.
Într-un memorandum trimis inclusiv la ANI, DNA şi Guvern, sindicaliştii de la Tarom se plâng de numirea la vârful companiei a ginerelui directoarei juridice din cadrul Ministerul Transporturilor. Sindicatele spun că, deşi nu are experienţă, Tiberiu Ţiclea ar câştiga peste 37 de mii de lei pe lună. Potrivit propriului CV, acesta are studii juridice şi este şi asociat într-un birou de avocatură alături de tatăl său, rectorul Universităţii Ecologice din Bucureşti, unde a şi predat. De altfel, firma de avocatură a tatălui său reprezintă TAROM într-un proces pe care compania îl are cu un fost director. Pro bono, spune Tiberiu Ţiclea.
„Experienţa mea este în organizarea şi funcţionarea companiilor, dreptul muncii, relaţiile cu sindicatele. Acesta este background-ul meu, experienţa mea,” spune Tiberiu Ţiclea, membru în CA Tarom şi director administrativ.
„Dumneavoastră vorbiţi de nepotism. Eu unul nu judec indivizii după cărei familii îi aparţin, cine este mătuşa sau tatăl. Eu judec oamenii după calităţile lor. Decizia ca Tiberiu să fie numit în board, această nouă poziţie care a fost creată, ne aparţine nouă, nu lui Tiberiu pentru că am simţit nevoia să avem pe cineva cu background juridic care să înţeleagă problemele cu care ne confruntăm,” declară Radu Florescu, preşedintele Consiliului de Administraţie al TAROM.
Sindicatele acuză şi lipsa unui plan de administrare din partea actualului Consiliu de Administraţie, la 7 luni de la numire. Conducerea spune însă că vrea să apeleze la o firmă de consultanţă care să facă un plan de afaceri pentru perioada 2016-2020.