În nord-estul Capitalei, un dezvoltator turc vrea să termine în următoarele trei luni 80 de apartamente şi case. Şantierul a fost redeschis anul trecut, după mai bine de doi ani şi jumătate de pauză. O sută de locuinţe au fost deja finalizate, iar constructorul se laudă că a şi început vânzările.
Turcii nu sunt singurii care au redeschis şantierele. În cartierul bucureştean Titan, un fond de investiţii austriac cheltuie 14 milioane de euro pentru construcţia a două blocuri noi cu peste 200 de apartamente.
Preţurile pornesc de la 62.000 – 65.000 de euro pentru un apartament de două camere şi 89.000 – 94.000 de euro pentru unul de trei camere.
Planurile austriecilor nu se opresc aici. Ei vor ridica un bloc cu 49 de apartamente de două şi trei camere într-un ansamblu rezidenţial din Iaşi, pe Dealul Copoului.
Alte 75 de locuinţe noi se construiesc în sud-vestul Capitalei, pe şoseaua Alexandriei. În spatele acestei investiţii stau oameni de afaceri israelieni, care au cumparat terenul încă din 2007.
În următoarele trei luni încep alte trei investiţii, la Arad, Timişoara şi în Pipera. Terenurile cumpărate scump în anii de boom imobiliar îi obligă pe dezvoltatori să construiască, spun analiştii.
Numai în Capitală investitorii au construit în ultiimii 6-7 ani peste 24.000 de noi locuinţe. Au vândut însă, doar 60% dintre ele. Şi cum românul îşi cumpără de regulă casa doar pe credit, a crescut şi valoarea împrumuturilor acordate de banci.
Românii cumpără pe credit
La finele lunii martie, românii împrumutaseră peste 37 de miliarde de lei, cu aproape 11% mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Doar pe creditele în lei majorarea este este de 28%. O creştere care se datorează în principal programului Prima Casă.
Bancherii au convins anul acesta aproape 600 de clienţi să se împrumute în lei pentru a-şi cumpara o casă.