Petrolul este pe nisipuri mişcătoare şi cu cât se va încerca mai mult scumpirea sa, cu atât cresc şansele ca preţul să scadă. În ultimele două zile, cotaţia barilului pare să se fi stabilizat. Petrolul Brent este undeva la 50-51 de dolari, cel crude, la 48-48 de dolari. Însă pragul de jos nu a fost încă atins, cred strategii de la Bank of America. Într-o notă internă, citată de MarketWatch, aceştia văd preţul petrolului chiar şi la nivelul de 35 de dolari pe baril.
Foarte importantă este relaţia dintre costurile de producţie şi cotele de piaţă ale fiecărei ţări în parte. La 50 de dolari pe baril, majoritatea sondelor din lume continuă să fie profitabile.
Sondele americane de şist nu mai sunt rentabile la acest preţ, dar oprirea lor nu va reduce cantitatea de petrol disponibil în piaţă. Ci pur şi simplu petrolul american scump ar fi înlocuit cu petrolul arab, produs cu doar 22 de dolari pe baril. Cu o cotă de piaţă mai mare, Arabia Saudită şi-ar putea compensa o parte din înjumătăţirea preţului petrolului. Şi tocmai pentru că îşi permit să vândă mai ieftin decât acum, saudiţii nu se grăbesc să taie producţia de petrol pentru a forţa o creştere a preţului.
În perioada următoare o scumpire poate fi provocată doar de o creştere a cererii din partea unor mari importatori de petrol, precum China şi India. Preţul scăzut va încuraja cererea, însă revenirea cotaţiilor barilului pe creştere nu va avea loc imediat.
Cei de la Bank of America estimează un decalaj de şase luni între creşterea cererii şi creşterea preţului petrolului.
Prin urmare, o majorare a importurilor de petrol în perioada următoare s-ar vedea în preţ abia de la vară. Dar, pentru moment, economia chineză nu este la turaţie maximă, iar necesarul său energetic va creşte doar dacă Beijingul îşi va pune în aplicare planurile de stimulare a industriei.
Analiştii Bank of America spun că, în căutarea pragului de jos, piaţa petrolului poate fi chiar şi mai dezordonată decât este în prezent. Speriaţi de scăderea cotaţiei barilului, petroliştii pot lua decizii pripite, care vor pune presiune şi mai mare pe preţuri.
Investițiile în petrol, un pariu riscant
Cine are curajul să investească în petrol în această perioadă ar putea avea parte de un profit considerabil pe termen lung. Este un pariu riscant, care este câştigat doar dacă petrolul se scumpeşte. O analiză MarketWatch arată că ieftinirea petrolului deschide poarta spre o gamă largă de speculaţii.
În localităţile americane care trăiesc din extracţia de petrol, preţul locuinţelor deja a început să scadă. Există temerea că sondele de acolo vor fi desfiinţate.
Dar dacă preţul petrolului îşi revine, şi odată cu el şi industria extractivă, cine a cumpărat acum o casă ieftină acolo o poate vinde scump. În mod asemănător, acţiunile producătorului de echipamente petroliere Halliburton s-au prăbuşit la fel de rapid ca preţul petrolului. Pot fi cumpărate ieftin cu gândul că se vor aprecia în momentul în care Halliburton va câştiga contracte în Arabia Saudită şi alte ţări care încă mai extrag petrol în ritm normal.
Atenţie, însă, toate aceste speculaţii sunt extrem de riscante, pentru că nimeni nu poate garanta o revenire a petrolului la preţul de dinainte de prăbuşire.