Pentru că mulţi antreprenori nu ar fi avut posibilitatea să susţină financiar angajații din cauza efectelor economice negative generate de noul coronavirus, guvernul a venit în sprijinul mediului de afaceri cu măsuri menite să protejeze locurile de muncă, prin susținerea financiară a măsurii șomajului tehnic. Astfel, guvernul a acoperit 75% din salariul angajaților cu contractele de muncă suspendate temporar.
Prin Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă au fost făcute plăţi de miliarde de lei de care au beneficiat angajați și angajatori. Datele arată că în cursul lunii aprilie de această măsură au beneficiat 490.017 salariați pentru contractele individuale de muncă suspendate în cursul lunii martie 2020. De asemenea, în luna mai au beneficiat 128.880 angajatori și 1.175.462 salariați pentru contractele individuale de muncă suspendate în cursul lunii aprilie 2020. Totodată, în luna iunie 2020, până în data de 09 iunie, de acest sprijin au beneficiat 17.573 angajatori și 140.787 salariați, pentru contractele individuale de muncă suspendate în cursul lunii mai 2020.
Și prin Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială au fost făcute plăţi în valoare de aproximativ 577 de milioane de lei pentru 77.096 profesioniști (martie), 88.730 (aprilie) și 33.579 (mai).
"Măsura şomajului tehnic a venit în întâmpinarea nevoilor a peste 1.300.000 de persoane, a ajuns acum într-un cuantum de 4 miliarde de lei, este, dacă îmi permiteţi, cel mai interesant exemplu de mod în care s-a mobilizat administraţia, mă refer la Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, să facă plăţi rapid, să proceseze foarte rapid un mecanism de sprijin pentru angajaţi şi angajatori. Ne-am adresat nevoilor celor a căror activitate a fost închisă peste noapte prin decizia autorităţilor, pentru a proteja sănătatea salariaţilor, a angajatorilor. În mod evident ne-am adresat în primul rând acestora, unor oameni a căror viaţă a fost dată peste cap, peste noapte, în condiţii de pandemie. Le-am găsit aceste soluţii de sprijin prin care Administraţia s-a mobilizat cât a putut de bine", a declarat ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale, Violeta Alexandru.
Noi măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori: subvenţionarea salariilor
Pe lângă indemnizaţiile de şomaj tehnic, guvernul a reglementat încă o măsură suplimentară de protecţie a salariaţilor – 41,5% din salariul de bază al celor care se vor întoarce din şomaj tehnic va fi plătit de către stat, pe o perioadă de trei luni, începând de la 1 iunie. Această măsură se aplică numai în cazul persoanelor au avut o durată a suspendării contractului individual de muncă de minimum 15 zile în perioada stării de urgenţă sau de alertă.
De asemenea, angajatorii cu firme care rămân în continuare cu activitatea suspendată pot beneficia de continuarea plăţii şomajului tehnic de la data de 1 iunie 2020, până la ridicarea restricţiilor.
Totodată, guvernul a luat o măsură prin care angajatorii care vor încheia noi contracte de angajare cu persoanele de peste 50 de ani ale căror contracte de muncă au încetat în perioada stării de urgenţă şi sunt înregistraţi ca şomeri vor primi timp de un an 50% din salariul angajatului, dar nu mai mult de 2.500 lei. De aceeaşi măsură vor beneficia şi cei care vor angaja tineri între 16 şi 29 ani, dar şi persoane care au venit în ţară în această perioadă, rămânând fără loc de muncă în ţările respective.
Articol sustinut de PNL