Peste 200.000 de oi și capre sunt afectate de pestă în România. Numărul focarelor a ajuns la 37

Data actualizării: Data publicării:
oi pesta mici rumegatoare
37 de focare de pesta micilor rumegătoare, confirmate în România. Foto: Profimedia Images

În România există 37 de focare active de pesta micilor rumegătoare, dintre care cele mai multe sunt în județul Tulcea, a transmis Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor. În total sunt afectate peste 218.000 de oi și capre, iar ANSVSA a anunțat testări suplimentare pentru loturile destinate exportului și atrage atenția asupra transportului clandestin de animale.

De la confirmarea primului focar au fost exportate 72.820 de capete, iar ANSV anunţă că se renegoziază condiţiile cu ţările terţe şi se fac teste suplimentare pentru loturile destinate exportului, mai spune ANSVSA citată de News.ro.

Din totalul de 37 de focare active, opt sunt exploataţii comerciale, 12 exploataţii comerciale de tip A şi 17 gospodării ale populaţiei, cu un total de 218.756 animale afectate.

Astfel, 34 de focare sunt în judeţul Tulcea, dintre care 7 exploataţii comerciale, 12 exploataţii comerciale de tip A şi 15 exploataţii non-profesionale) fiind afectate 205.271 de animale. Două focare de pesta micilor rumegătoare sunt în județul Constanța, în exploataţii non-profesionale, fiind 985 de animale afectate. Un ffocar este în județul Timiș, într-o exploataţie comercială, fiind afectate 12.500 animale, mai spune ANSVSA.

„Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a reacţionat prompt la apariţia şi evoluţia focarelor de pesta micilor rumegătoare (PMR) din judeţele Tulcea, Constanţa şi Timiş. Serviciile veterinare din ţară acţionează de urgenţă pentru a limita răspândirea virusului, aplicând măsuri corecte, conform legislaţiei europene, utilizate de toate statele membre. Corectitudinea acestor măsuri este esenţială, iar responsabilitatea operatorilor economici joacă un rol crucial. Un risc major de introducere şi răspândire a bolii provine din importul de animale bolnave, a căror boală a fost dobândită anterior intrării pe teritoriul României, ori din introducerea de animale fără documentele sanitar-veterinare necesare. Activităţile ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, pun în pericol eforturile de export şi pot genera focare secundare de boală la mare distanţă de focarul iniţial”, au transmis reprezentanţii instituției.

ANSVSA afirmă că acţionează pentru menţinerea exporturilor de ovine și renegociază condiţiile cu ţările terţe şi efectuează teste suplimentare pentru loturile destinate exportului.

„Laboratoarele ANSVSA lucrează cu program extins pentru a oferi garanţiile necesare ţărilor beneficiare, asigurând astfel continuitatea schimburilor comerciale. Din data de 17 iulie, de la confirmarea primului focar de PMR, s-au derulat operaţiuni de export cu ovine, totalizând 72.820 de capete, dintre care 38.000 în Arabia Saudită şi 34.820 în Regatul Haşemit al Iordaniei”, a mai transmis ANVSA.

Oficialii instituţiei fac apel la operatorii economici din România implicaţi în comerţul cu rumegătoare să respecte instrucţiunile transmise prin intermediul DSVSA judeţene, pentru a-şi proteja efectivele de rumegătoare mici.

„Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA judeţene. ANSVSA face apel la sprijinul fermierilor din sectorul ovine şi caprine, precum şi al cetăţenilor, pentru a aplica măsurile de biosecuritate, a anunţa imediat serviciile veterinare despre suspiciunile la animale şi a respecta toate măsurile dispuse de autorităţi pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul ţării”, a conchis instituţia.

Editor : Ana Petrescu

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
O navetă spațială îndepărtată confirmă că Pământul este locuibil și...
Digi FM
Cum au reacționat doi turiști cehi care s-au întors în România după 7 ani: „Țara încă are farmecul ei”
Pro FM
VIDEO Shakira, dezgustată când a văzut că era filmată sub rochie, în timp ce dansa în club. Dezamăgită, a...
Film Now
Nu i-a mai văzut de 16 ani, dar îi sunt aproape. Copiii adoptați de Nicole Kidman, gest emoționant după ce...
Adevarul
Ca după război. Calea ferată ce leagă Galați de Bârlad, distrusă de inundații. „Linia a dispărut complet de...
Newsweek
EXCLUSIV Recalcularea pensiilor, schimbată. Pensie crescută pentru pensionarii cu grupe de muncă
Digi FM
Un vlogger român, uimit de ce a găsit într-un supermarket din Ucraina, aproape de granița cu Rusia: „Este...
Digi World
Cum reușește o pensionară în vârstă de 100 de ani să arate cu 30 de ani mai tânără: „Mă asigur că folosesc...
Digi Animal World
Momentul când un tigru atacă un porc mistreț în India, surprins de un fotograf. Imaginile sunt greu de urmărit
Film Now
Reacția lui Tom Hardy, după ce Charlize Theron a mărturisit că s-a simțit amenințată de prezența lui la...
UTV
Premiile Emmy 2024. Cele mai spectaculoase tinute de pe covorul rosu