Fabrici de hârtie, de îngheţată, de piese auto sau de mobilă. Sunt doar câteva dintre investiţiile făcute în ultimii ani în micul oraş transilvan de mici firme româneşti dar şi mari companii străine, după ce Primăria a anunţat facilităţi pentru persoanele fizice sau juridice.
„Cei care-şi plătesc datoriile către primărie până la sfârşitul lunii octombrie sunt scutiţi de majorări. Foarte multe persoane fizice, dar şi juridice, au venit, au plătit şi au fost scutite de majorări, iar primăria a încasat bani. O altă măsură luată tot printr-o hotărâre de consiliu pentru anul bugetar 2014 se referă la faptul că la valoarea impozabilă se aplica un coeficient de 1,5%, noi l-am redus la 1%, deci a fost o reducere de 33%”, a spus Alexandru Dăncilă, primarul Sebeşului.
Printre firmele care beneficiază de aceste facilităţi este şi o fabrică de şosete. Astfel, într-un singur an, a reuşit să facă o economie de aproximativ 15.000 de euro, bani care au fost reinvestiţi.
„Din punctul meu de vedere sunt facilităţi binevenite pentru mediul de afaceri, ele oferind în accepţiunea mea o gură de oxigen. În cazul nostru, le-am folosit pentru a îmbunătăţi condiţiile de lucru la oameni, pentru a aduce nişte facilităţi în plus şi pentru a se lucra într un mediu cât mai corespunzător anilor pe care îi trăim”, a spus Constantin Ispir, directorul unei fabrici de şosete din Sebeş.
Cei care se temeau că reducerile ar putea să micşoreze veniturile la bugetul local s-au înşelat. Primele 20 de firme din oraş dau 63% din bugetul oraşului.
Ultima, dar cu siguranţă cea mai importantă investiţie străină derulată aici, la Sebeş, este a nemţilor de la Daimler, în valoare totală de 300 milioane euro.
Mulţumiţi de numeroasele investiţii sunt şi localnicii care ştiu că traiul pe care îl duc este cu mult peste cel al vecinilor din Alba Iulia sau din alte oraşe din judeţ. Investiţiile totale în Sebeş depăşesc un miliard de euro.