Cel mai mare investitor străin din Sebeş este concernul german Daimler, care prin compania Star Transmission, a deschis în oraş o fabrică de componente pentru automobilele Mercedes Benz. Aici lucrează peste 1.000 de oameni, iar salariul mediu este de 1.700 de lei, peste media din judeţul Alba.
"La Sebeş avem trei proiecte mari în prezent. Montăm cutii de viteză cu 5 trepte, 7 trepte şi anul viitor o să montăm şi cu 9 trepte cutii de viteză automate. Investiţia totală se ridică în prezent la 350 milioane euro, iar numărul angajaţiilor va creşte, doar în locaţia Sebeş, anul viitor, când o să lansăm ultimul proiect de cutii de viteză cu 9 trepte, va creşte la peste 1500", a afirmat Gheorghe Achim, director financiar al Star Transmission Sebeş.
Şi companii importante din industria lemnului au puncte de lucru în Sebeş.
"Sebeşul are o tradiţie în prelucrarea lemnului, o tradiţie încă din secolul al XVIII-lea, dar şi pentru că am găsit aici oameni profesionişti cu experienţă în domenii diferite şi datorită poziţiei logistice foarte bune. Am investit 250 milioane de euro la Sebeş, suntem cel mai mare investitor din România în industria prelucrării lemnului", a spus Oana Bodea, director de comunicare al Kronospan.
Sebeşul a atras şi companii mari din domeniul industriei alimentare. Romaqua Borsec deţine aici o fabrică de bere şi una unde se produce o băutură energizantă. În plus, şi unul din liderii naţionali în ceea ce priveşte îngheţata, Alpin 57 Lux, a investit o sumă considerabilă: "Până în prezent, suma investită la Sebeş depăşeşte 23 milioane de euro şi se concretizează într-o platformă industrială de 28.000 de metri pătraţi. Pe această platformă este amplasată fabrica de îngheţată, depozitele frigorifice, depozitele de materii prime şi materiale aferente acesteia", a precizat Dana Ghenescu, responsabil calitate la fabrica de îngheţată.
Toate aceste companii au o contribuţie seminificativă, prin taxe şi impozite, la bugetul local. Primele 20 de firme din oraş asigură 63% din bugetul Sebeşului, care este de 12 milioane de euro pe an. Autorităţile spun că, din 2000 încoace, numărul investitorilor a crescut continuu.
"După anul 2000, să ştiţi că în fiecare an numărul invesitorilor care veneau la Sebeş era tot mai mare, în primul rând pentru că exista un mediu de afaceri, apoi situaţia geografică a localităţii, faptul că este străbătut de trei drumuri naţionale, iar la ora actuală şi autostrada este un atuu în plus. Apoi, la nivelul administraţiei fiscale am făcut nişte facilităţi fiscale acestor investitori care au venit", a declarat Alexandru Dăncilă, primarul localităţii.
Cu atâtea oportunităţi de angajare, se poate spune că doar cine nu vrea nu munceşte în Sebeş. Rata şomajului e de doar 2%, în condiţiile în care o treime dintre angajaţii din oraş provin din localităţile din împrejurimi.
"Dacă e să vorbim despre evoluţia şomerilor în municipiul Sebeş, în ultimii ani să spunem... începând din 2011 şi până în 2014... şi am lua de exemplu o lună de referinţă, o lună de vară, să zicem luna iulie, vedem că este o scădere de la an la an a numărului de şomeri, de exemplu în iulie 2011 se înregistrau 575 de şomeri, în iulie 2012, 460, în 2014, 321", a precizat Sorin Lazăr, director executiv adjunct al AJOFM Alba.
"De 5 ani locuiesc la Sibiu, însă vin în continuare aici, aici lucrez", a spus un salariat.
"Oraşul e dezvoltat industrial foarte bine, s-a dezvoltat în ultimii ani, în alte zone e mult mai rău... rata somajului mărită, probleme cu muncitorii... pentru noi e foarte bine", a afirmat altul.
Investiţiile private în Sebeş depăşesc 1 miliard de euro.