Guvernul îşi recunoaşte vina şi repară acum răul făcut de „Revoluţia Fiscală”. Executivul va discuta astăzi o ordonanţă de urgenţă care să compenseze tăierile salariale pentru unele categorii de angajaţi. Consiliul Economic şi Social se întâlneşte pentru a analiza modalităţile prin care veniturile micşorate să revină la nivelul din decembrie anul trecut. Între timp, oamenii de afaceri critică aspru măsurile fiscale ale Guvernului. Este „anul răzbunării populismului”, spun ei.
„Anul 2018 va fi anul răzbunării populismului. Ceea ce am văzut în 2017, o serie de măsuri populiste, probabil pornite mai devreme, de obicei se iau înainte de alegeri, şi ceea ce vorbim azi cu salariile că s-au mărit cu 20%, nu s-au mărit, ba au scăzut, este o formă a răzbunării populismului. Populismul nu este logic, este devastator în ambele sensuri, şi când creşte şi când se răzbună. Din păcate, atunci când se răzbună, se răzbună nu numai pe cei care l-au promovat, ci pe noi toţi”, spune Florin Pogonaru, președintele Asociației Oamenilor de Afaceri din România.
Acesta a comentat și o declarație a Ministrului Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Aceasta spunea ieri că, acolo unde au scăzut salariile în mediul privat, e vina patronului, care „l-a furat pe angajat”, și nu a Codului fiscal.
„Pe alocuri şi în presa de astăzi vedem că se produce o anume demonizare a omului de afaceri, susţinându-se lăcomia lui că nu a vrut să garanteze mărirea salariului net şi tot felul de alte măsuri care ne-au fost aruncate dinspre Guvern. Ce vrem noi, mediul de afaceri, este transparenţă, predictibilitate, stabilitate, egalitate în faţa legilor economice şi aşa mai departe. Ce vrem noi, oamenii de afaceri, este mai mult decât toate aceste măsuri. Este logică. Ceea ce a caracterizat multe dintre măsurile economice pe care le-am văzut în 2017 a fost lipsa totală de logică a acestora. Atunci când tu, cel mai interesat, spui 'Nu mai îmi reduceţi dividendele, că n-am nevoie', 'Nu-mi reduceţi impozitarea de la 16% la 10%, că n-am nevoie', 'E o exagerare să se mai reducă TVA, pentru că alimentăm consumul', e clar că avem o problemă de logică din partea celor care iniţiază aceste măsuri. Vrem logică”, a spus Pogonaru.
Pogonaru spune că Guvernul actual și cel anterior au luat multe „măsuri ilogice”. El dă exemplul taxei de mediu și taxa de 1% pentru studiile de fezabilitate.
Se pare că nu putem sta liniștiți nici în momentul de față, deși aveam mari speranțe și ni se spusese că se va înceta cu aceste măsuri ilogice, surprinzătoare pe plan fiscal. Din păcate, din discuții directe mi-a făcut impresia că mulți din reprezentanții autorităților, inclusiv la nivelul unor foști miniștri, erau cumva din altă lume, conceptual, cultural. Nu erau la curent cu legislația, nu aveau simț al proporției, al statisticii. Am auzit la un moment dat că am putea echilibra deficitul bugetar dacă s-ar vinde capacitățile sportive de la Ministerul Transporturilor. Și omul vorbea serios. A fost multă inocență, ca să nu-i spunem altfel”, a spus Pogonaru.