Indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,13%, cel mai mare nivel din decembrie 2017, potrivit datelor publicate luni de Banca Naţională a României (BNR), scrie news.ro.
Robor la 3 luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei.
Nivelul anunţat luni este cel mai mare din 14 decembrie 2017, când a fost tot 2,13%.
Totodată, indicele Robor la 6 luni a crescut luni la 2,46%, cel mai mare nivel din 30 octombrie 2014, când a atins acelaşi prag, de 2,46%.
Banca Naţională a României (BNR) a decis, miercuri 4 aprilie, menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an.
Cum explică specialiștii creșterea Robor
Emilian Duca, consultant fiscal: „Creșterea ROBOR nu reprezintă decât un efect al creșterii inflației în ultimii ani și nu putem decât să o corelăm cu înăsprirea politicii monetare. Din faptul că BNR nu a majorat dobânda nu trebuie să înțelegem că problemele s-au terminat. Creșteri sezoniere ale dobânzilor pot să apară, pot fi și influențe externe. Este motiv de îngrijorare, dar motivul nu este legat doar de acest indicator, ci și de creșterea accelerată a inflației. Asta trebuie să ne îngrijoreze pe toți, înseamnă pierderi de nivel de trai. Orice discuție legată de creșterea inflației trebuie privită prin prisma faptului că e măsura competenței guvernului. Nu avem creștere de la o lună la alta, ci pe un an, un mandat întreg în care poate fi analizată performanța guvernului. Nu are legătură cu cât de grea a fost iarna, nici nu prea a fost iarnă. E vorba de bani aruncați în piață, care nu își găsesc acoperire în produse și servicii, de aici și creșterea importurilor mult față de creșterea la exporturi”.