Producătorul italian de brânzeturi La Marchesa vrea să construiasă fabrica în comuna vâlceană Păuşeşti-Măglaşi. Zona este bogată în producţia de lapte, dar sătenii spun că au posibilităţi limitate să-l valorifice.
„Pe toata raza asta Râmnicu Vâlcea-Băile Olănești nu există nicio fabrică de procesare. Nu avem unde să vindem laptele. La piaţă trebuie să pierzi timpul toată ziua, plus tot felul de taxe”, spune un localnic.
Fabrica ar urma să aibă 100 de angajaţi şi să producă între 1.000 şi 2.000 de tone de mozzarella pe an.
„Dumnealor au considerat că această zona fiind aşezată la DN64, având şi utilitati, apă, gaz, canalizare, electricitate au fost multumiti de zonă”, declară Alexandru Dediu, primarul comunei Păuşeşti-Măglași.
Italienii au aflat de păşunile din Vâlcea de la un angajat român care lucrează în fabricile lor. Dacă se va realiza, unitatea de producţie ar fi prima investiţie a companiei La Marchesa în România.
În ultimii ani, mai multe fabrici de lapte şi brânzeturi au fost închise. Cel mai recent, grupul francez Lactalis, unul dintre cei mai mari producători de pe piaţa mondială a laptelui, a închis anul trecut trei fabrici din judeţele Suceava şi Neamţ. A rămas cu două fabrici în care se produce lapte şi telemea. Francezii nu au fost singurii care au redus motoarele în România ca să se concentreze pe alte pieţe. La fel au făcut şi cei de la FrieslandCampina.
În prezent, România mai are doar opt mari fabrici de lactate, faţă de 14 în anul 2008.