Specialiştii Comisiei de Prognoză spun că noile taxe şi impozite şi tăierile de la investiţii vor avea un efect negativ. Banca Naţională confirmă riscurile, dar economiştii mizează pe creşterea economică ce ar trebui să întărească moneda naţională.
Guvernul mizează anul viitor pe un curs mediu de 4 lei şi 45 de bani pentru un euro, cu trei bani mai mult decât în 2013. Comisia de prognoză estimează însă pentru 2015 şi 2016, o menținere a cursului mediu anual la 4 lei şi 40 de bani pentru un euro, iar că în 2017, un euro va ajunge la 4 lei şi 37 de bani.
Ameninţările pentru leu vor veni anul viitor din partea taxelor şi impozitelor pe care Executivul le pregăteşte, spune Banca Naţională.
Noile biruri ar putea să îi facă pe investitori să se îndrepte spre ţări cu stabilitatea financiară mai mare, ce se va reflecta şi în cursul de schimb. Dar acestea nu sunt singurele riscuri.
„Riscurile negative sunt mai mari decât evenimentele pozitive. Aceste riscuri au în vedere îndeosebi o respectare mai puţin strictă a noului acord de finanţare cu FMI, Comisia Europeană şi Banca Mondială”, a declarat Valentin Lazea economistul-şef al BNR.
Bancherii sunt mai optimişti în privinţa cursului de schimb.
Economiştii mizează pe un impact pozitiv al unei creşteri economice ce ar putea depăşi 2%. Anul electoral viitor ar putea afecta însă cursul.
„O uşoară apreciere a leului în prima parte a anului, până în noiembrie, după care o depreciere mai bruscă, iar în 2015 tendinţa de apreciere a leului va continua. Mă aştept ca euro să coboare până la 4 lei pentru un euro, iar anul viitor să ii încheie la un nivel de 4,2 , 4,3”, spune Dragoș Cabat, analist financiar.
Când moneda naţională se întăreşte, creşte încrederea investitorilor, dar şi puterea de cumpărare a oamenilor. Însă un euro mai scump înseamnă rate şi facturi mai mari pentru români, dar câştiguri mai bune pentru exportatori.