Liviu Voinea, ajuns viceguvernator al Băncii Naţionale a României, a fost ministru delegat pentru buget în cabinetul Victor Ponta 2. El a avut cea mai ingrată misiune din Guvern. A trebuit să decidă cui şi câţi bani să aloce. Tot el a propus şi electorata, iar în mandatul lui au fost stabilite şi taxa pe construcţii speciale şi supraacciza pe carburanţi.
„O viziune în care a încercat să schimbe cota unică cu cea progresivă. A avut mai multe încercări de a ataca fondurile de pensii private”, spune analistul economic Dragoș Cabat.
Un alt lucru prin care s-a evidenţiat este tăierea fondurilor pentru proiecte mari.
„Este adevărat că sunt numeric mai puţine investiţii decât anul trecut”, recunoștea el în luna mai.
Succesorul lui Liviu Voinea trebuie să se asigure că bugetul pentru 2015 va fi unul care să permită menţinerea unui CAS redus cu 5 puncte procentuale, aşa cum a promis PSD.
Liviu Voinea pleacă la BNR şi cu subordonatul său, cel mai important pion al ministerului - Gheorghe Gherghina.
Una dintre legendele care circulă despre Gheorghe Gherghina spune că, deşi era internat în spital, cu piciorul în ghips, oficiali ai cabinetului Victor Ciorbea s-au dus la el şi l-au rugat să le facă bugetul pentru că nu se descurcă. Gheorghe Gherghina ar fi făcut bugetul de stat în trei zile, cu pixul pe foaie, fără a se ajuta de calculator.
El este considerat părintele bugetului României de mai bine de două decenii. Întrebat dacă a socotit cu câți miniștri de Finanhțe a lucrat, Gheorghe Gherghina răspunde: „La un moment dat aveam nouă”.
Specialiştii sunt de părere însă că după alegerea noului Consiliu de Administratie al BNR, banca centrală capătă o puternică influenţă politică.
„Este o schimbare radicală a structurii Consiliului de Administrație al BNR cu influenţă decisivă a partidelor politice în decizile luate de BNR. Se pune din nou accent pe politic, în detrimentul profesionalismului”, spune analistul financiar Emilian Duca.
Noii membri îşi vor prelua mandatul în luna octombrie.