Într-un discurs rostit cu ocazia marcării a zece ani de la introducerea leului greu, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a urat viaţă cât mai lungă monedei naţionale. Asta deşi, potrivit țintei asumate de autorități, românii ar trebui să treacă la euro în doar patru ani.
Mugur Isărescu, guvernatorul BNR: În urmă cu zece ani i-am urat leului nou, greu, tare să aibă parte de sănătate, se vede că i-a prins bine această urare, pe care o reînnoiesc astăzi. Atunci nu i-am spus să aibă viață scurtă, am găsit o formulare așa, de trecere la euro. Acum înclin să spun să aibă și viață mai lungă, este moneda noastră.
Pentru autorităţi, ţinta de aderare rămâne bătută în cuie.
Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor: România rămâne pe acest obiectiv asumat, 2019, a doua parte a anului trecerea la euro. Important e să facem ce avem de făcut, ca pregătire să fim gata și dup-aia decizia va fi luată în anul respectiv sau nu.
Economiştii spun însă că nu trebuie să ne grăbim.
Steven van Groningen, președintele unei bănci comerciale: Nu cred că trebuie să ne propunem un an, să forţăm şi apoi să ne dăm seama că a fost prea devreme. Chiar dacă noi vrem să intrăm, trebuie să mai fim şi primiţi. Cred că singurul lucru pe care îl putem face este să ne pregătim pentru asta şi dacă ajungem la un nivel destul de mare de pregătire, întrebarea este: va fi 2019 sau mai târziu?
La toate acestea se adaugă problemele din interiorul zonei euro. Iar cea mai recentă este criza din Grecia, ţară despre care s-a spus ani la rând că a intrat nepregătită în acest club.
Daniel Dăianu, membru în CA BNR: Anii ăștia de criză au arătat care sunt viciile mari în funcționarea zonei euro, iar pregătirea unei economii nu înseamnă că am redus dezechilibrele.
Pentru a putea adopta moneda unică europeană, România trebuie să îndeplinească mai multe criterii economice - inflaţie scăzută, dobânzi apropiate de cele ale statelor din zona euro, un curs de schimb stabil, deficit bugetar şi datorie publică reduse. În acest moment, ţara noastră îndeplineşte toate cele cinci condiţii.
Citiți și: