80% din mierea românească de export ajunge în Germania, restul în Spania și țările nordice. Nou intraţi pe lista clienţilor sunt chinezii, care nu se încurcă când vine vorba de comenzi. Prahoveanul Traian Dobre tocmai ce le-a vândut 15 tone de miere de tei şi polifloră.
Traian Dobre, apicultor: Iniţial au vrut să ia o cantitate mai mare, dar s-au lovit de lipsa unui document pe miere între guvernul român şi chinez. Este pe vin, ulei, carne, dar nu şi pe miere. Au vrut peste 100 de tone şi au luat numai 15 tone. Dar or să mai ia.
Mierea nu provine de la stupii proprii. Apicultorul prahovean colectează mierea de la aproape 2.000 de apicultori din toată țara și o vinde mai departe peste hotare. O afacere care anul trecut i-a adus încasări de peste 5.000.000 de euro. Profitul se face însă greu când dai de clienţi pretenţioşi. Chinezii, de exemplu, au cerut un număr mult mai mare de analize faţă de standardul pentru exporurile europene. Au mai dorit şi ca mierea să fie ambalată direct în borcane.
Traian Dobre, apicultor: Dacă noi pentru Europa facem 28 de analize şi numai la laboratoare de afară, ei mi-au cerut 50.
Toate aceste teste costă bani mulţi, mai ales că se fac în Germania.
Mihaela Tănase, tehnolog: La mierea bio determinarea pesticidelor, care este esenţială pentru acceptarea mierei ca fiind bio, ajunge la 2.000-3.000 de euro un set de analize, deci destul de ridicat.
Mierea este verificată drastic astfel că nu încape loc de falsuri, mai ales că cea mai mare parte din miere ia drumul Uniunii Europene.
Traian Dobre, apicultor: 99,5% dau la export, export şi livrări. De ce? Pentru că în România nu se vinde mierea. Pieţele mari Germania, Spania, Italia, Austria, Polonia ceva.
Un kilogram de miere românească pleacă la export cu aproape 5,5 euro, mult prea puţin, se plâng apicultorii. Nemţii, bunăoară, obţin cu 30% mai mult. Ţara noastră e al patrulea mare producător de miere al Europei, cu o producţie anuală medie de 20.000 de tone, din care aproape jumătate pleacă la export. Paradoxal, românii nu se dau în vânt după miere. Consumă, în medie, 450 - 500 de grame de miere pe an, de trei ori mai puţin decât nemţii şi olandezii.