Cu fonduri proprii, fără ajutor de la stat ori de la bănci! Aşa a pus pe picioare familia Florinei Oneţiu o afacere cu produse bio, acum 10 ani. „Am accesat fonduri europene şi vom dezvolta centre în ţară, centre cu zone de terapii, de tratamente, de vânzare de produse”, a spus Florina Oneţiu, antreprenor.
Pentru multe firme din România, însă, fondurile europene, adică tocmai cea mai ieftină sursă de finanţare, sunt greu de accesat dacă patronii nu vin cu partea lor de cofinanţare.
Iar despre obţinerea de credite, care acum sunt mai accesibile, nici nu poate fi vorba. Bancherii consideră firmele mici prea riscante. „Trebuie să revizuim instrumentele astfel încât creditarea să fie mai facilă”, a spus Radu Gheţea, preşedintele ARB.
De ajutor pentru micii întreprinzători ar putea fi finanţarea de până la 10.000 de euro oferită de Banca pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Programul derulat de Banca Europeană se întinde pe cinci ani, timp în care ar putea fi create 3.000 de noi locuri de muncă.
„Sunt mulţi antreprenori care nu ştiu că există astfel de finanţări şi posibilităţi. Aici e o mare problemă”, a spus Florina Oneţiu.
Accesul la fondurile europene ar putea fi uşurat de o bancă naţională de dezvoltare, după modelul polonez. Această bancă ar urma să fie creată pe structura băncii, deţinute de stat, Eximbank. Astfel s-ar derula o serie de proiecte mari, dar şi unele considerate de bănci prea riscante pentru a fi finanţate.
Specialiştii sunt însă sceptici. „Mi se pare ciudat că în contextul unei economii de piaţă continuăm să gândim că dezvoltarea vine de la stat, adică de la tătuc. Încurajăm scheme de finanţare care au în centru statul, cu o natură nesănătoasă a capitalului”, a spus Cristian Păun, profesor în economie.
În România sunt 475 de mii de firme mici şi mijlocii. Raportat la populaţie, numărul de IMM-uri din România este, însă, sub media europeană.