În plus, Guvernul vrea să majoreze accizele la tutun mai devreme, în aprilie, nu în iulie, cum era prevăzut. Nici micile firme nu scapă de taxe.
Guvernul vrea să taxeze în plus distribuitorii și furnizorii de energie, odată cu alinierea tarifelor la nivelul din Uniune.
Vor fi taxate suplimentar şi companiile care extrag resurse naturale de orice fel. Pe lânga redevenţe, vor plati un impozit de 0,5% din cifra de afaceri. Noile impozite aplicate companiilor din energie i-au nemulţumit pe reprezentanţii acestora. Mai mult, noile masuri ar putea afecta percepţia investitorilor straini asupra mediului de afaceri autohton.
Chiar dacă producătorii sunt cei care vor trebui să plătească noile taxe, impactul va fi resimțit în cele din urmă de către populaţie, avertizeaza specialiştii.
Ca să adune mai mulţi bani la buget, Guvernul şi-a îndreptat atenţia şi spre micii întreprinzători Astfel, toate firmele care obţin venituri de până în 65.000 de euro vor plăti un impozit de 3% pe venit. Până acum, pragul de impozitare pentru care trebuia achitat acest impozit era de 100.000 de euro. In plus, ministrul Finanţelor vrea să încaseze mai repede banii din accize.
Primele pe lista scumpirilor sunt ţigările. Acciza va creşte de la 79 la 82 de euro pe mia de ţigarete. Deocamdată nu se cunoaşte cu cât se va scumpi pachetul de ţigări, pentru că producătorii încă mai fac calcule.
Pentru acest an, Guvernul estimează încasări cu 30 de milioane de euro mai mari de pe urma fumătorilor.