Mai puțină birocrație. Aplicația online pentru fonduri europene

Data publicării:
FONDURI EUROPENE PIERDUTE TWITTER

Primele proiecte care vor fi depuse exclusiv online sunt cele pentru dezvoltarea resurselor umane. Aplicaţia a fost în teste la nivelul ministerului şi acum va fi deschisă pentru publicul larg.

Prin Programul Operaţional Capital Uman sunt disponibile fonduri de circa 580 de milioane de euro pentru acest an. Totul este să fie atrase şi din această perspectivă aplicaţia devine importantă pentru că scurtează procedurile. Dosarele de proiecte vor putea fi depuse din 1 noiembrie în acest nou sistem.

Marcel Opriş, directorul STS: „Sistemul va genera un document electronic complex, document electronic care este identic și pentru autoritate, și pentru beneficiar. Acel document va fi semnat cu semnătura autorității care a primit datele și el va constitui documentul de referință.”

Contul beneficiarului se creează imediat după ce informațiile personale introduse în baza de date sunt validate de Ministerul de Interne. Apoi trebuie adăugate informațiile cerute despre proiect.

Detaliile despre cum trebuie completate câmpurile din aplicație vor fi disponibile începând de mâine, într-un tutorial video.

Marius Nica, ministrul Fondurilor Europene: „Nu vor mai fi proiecte respinse pentru lipsa ștampilei conform cu originalul, nu vom mai avea proiecte respinse pentru că beneficiarul și-a completat în mod greșit bugetul, pentru că bugetul se va genera automat, după cum o să vedeți în continuare, beneficiarul nu va mai fi pus în fața faptului de a completa foarte multe declarații de confidențialitate, de angajament, de asumare a proiectului, pentru că toate acestea se vor găsi în format electronic.”

Până la finalul anului, sistemul online va fi extins și la alte programe. Cei care cer finanțare vor avea o relație exclusiv electronică pe toată desfășurarea proiectului. După semnarea contractelor prin care sunt acordați banii, raportările despre stadiul implementării se vor face tot online. Totul este securizat.

Marcel Opriș, directorul STS: „Accesul prin interfețe publice, prin internet, e un portal, accesibil prin internet, va fi monitorizat foarte strict, toate tranzacțiile din punct de vedere electronic vor fi jurnalizate și orice fel de incident de securitate va putea fie prevenit, fie urmărit și înlăturat.”

România are alocate 28 de miliarde de euro sub formă de fonduri structurale și de coeziune prin bugetul Uniunii Europene din exercițiul financiar 2014-2020.

În precedentul buget, suma pusă la dispoziție a fost de 19 miliarde de euro. Ministerul Fondurilor Europene a anunțat că până la final a făcut cereri de rambursare pentru 57% din suma totală disponbilă. Plățile efective făcute de la bugetul Uniunii au fost de 10 miliarde de euro, adică 52% din total.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Rămâi fără permis de conducere dacă faci această greșeală aparent banală în trafic în...
Digi FM
Ceasul purtat de Mark Zuckerberg a devenit viral. Cât costă și de ce este extrem de rar
Pro FM
Nelly Furtado, apariție rară în costum de baie: E în regulă să fiți OK cu ce vedeți în oglindă. Nu are...
Film Now
Maria Shriver, imagini sfâșietoare cu dezastrul lăsat în urmă de incendiile din Los Angeles: „Oamenii au...
Adevarul
Salarii generoase în Europa: câștigurile pot ajunge la 9.000 de euro pe lună. Ce se caută
Newsweek
Când intră pensia în ianuarie pe card: vineri sau luni? Informații contradictorii din Casa de Pensii
Digi FM
Tudor Chirilă, convins de o prezentatoare TV să-și cumpere o casă veche pe lângă Sibiu. FOTO după...
Digi World
Şapte tipuri de cancer sunt legate de consumul de alcool. Ce măsuri solicită autoritățile medicale din SUA
Digi Animal World
Pisica care a cucerit TikTok-ul. Poziția hilară în care doarme i-a adus 4 milioane de vizualizări
Film Now
Îndrăgostit până peste cap. Hugh Jackman, de mână cu Sutton Foster, la patru luni de la despărțirea de soție
UTV
Elena Viscu, declaratii transante despre relatia cu CRBL. „Sunt eu cu chipul acesta de zana, dar pana la...