O profesoară de pian din Belgia şi un fizician au dat naştere unei afaceri delicioase în ţara noastră. Au deschis o fabrică de ciocolată belgiană în Oltenia. Materia primă vine din ţara ciocolatei, dar reţetele sunt înnobilate cu palincă de prune din Gorj sau cu dulceaţă din Topoloveni. Pentru clienţii cu gusturi mai rafinate, la fabrica de ciocolată se prepară tablete cu praf de aur.
„Fiecare pralină are un alt gust. Avem cafea, scorţişoară, portocale, whisky, vişine, cu lichior din România”, afirmă Marie Carels, proprietara fabricii.
Marie Carels are 69 de ani. S-a stabilit, în Gorj, împreună cu soţul său, în 2012. A investit 150.000 de euro într-o fabrică de ciocolată. Secretul afacerii ...
„Reţetele originale, din Belgia. Din când în când, le mai adaptez, dar la bază este tradiţia belgiană. Cumpăr materia primă din Belgia, dar nuci, miere şi vişine iau din România”, spune Marie Carels, proprietara fabricii.
Ciocolată albă, neagră sau cu alune curge la robinet. La propriu. Iar, în laboratoare, ciocolatierii muncesc la foc continuu. Comenzile s-au triplat în această perioadă.
„Vindem zece kilograme pe zi. Avem toate mărimile. Avem moşuleţ cu cărucior sau cu jocurile în braţe, reni, omuleţi de zăpadă”, spune Marie Carels, proprietara fabricii.
„După care, o să-l umplu cu ciocolată cu lapte, o să-l pun în camera de frig, se întăreşte, îl scot, îi dau cel de-al doilea strat”, explică Mariana, ciocolatier.
Una dintre cele mai mari figurine din ciocolată este o figurină cu Moș Crăciun. Măsoară aproape o jumătate de metru, are un kilogram şi jumătate. Este gata în 30 de minute şi costă 200 de lei
Dintr-un astfel de desert se pot înfrupta peste 70 de copii. 100 de grame de ciocolată costă 13 lei. Fructele confiate bine, îmbibate în ciocolată sau tabletele poleite cu aur de 22 de karate sunt doar câteva dintre specialităţile realizate te în fabrică.
„Este o pralină pe care o numim orange. Este cu coajă de portocală confiată, cu ganache, umplutura şi este cu ciocolată neagră. Este favorita oamenilor iarna”, spune Maria, ciocolatier.
Fabrica de ciocolată are doar şase angajaţi, însă a devenit deja cartea de vizită a comunei Crasna, fiind cel mai mare investitor din zonă.