Visul proprietarilor de case - să nu mai plătească facturi la electricitate şi încălzire - este posibil, dar costă: 150 de mii de euro, în cazul unei locuinţe de 170 de metri pătraţi, care produce mai multă energie decât consumă. Energia electrică şi cea termică sunt produse de panouri solare.
„Casa pe care am dezvoltat-o este una 100% electrică, tot aportul de electricitate se face folosind panouri fotovoltaice, pentru partea de încălzire şi tot ce înseamnă apă menajeră folosim panouri solare. Are un consum de 6MW anual şi o producţie de 7 MW, practic noi avem un surplus de 1 MW, pe care ne dorim să-l injectăm în reţea şi să primim bani pentru surplusul de energie”, explică Mihai Toader-Pasti, manager de proiect.
Dacă această casă e doar un proiect, la un ansamblu de blocuri, care va folosi cele mai noi tehnologii pentru ca facturile să fie cât mai mici, lucrările sunt destul de avansate.
„Este o centrală prin care ne generăm electricitatea, dar pe care o folosim şi pentru încălzire şi răcire, pentru a creşte eficienţa”, spune Didier Balcaen, director la o firmă de dezvoltare imobiliară.
Pentru o astfel de locuinţă, spun constructorii, factura la căldură este cu o treime mai mică decât la un apartament obişnuit.
Există tehnologii care pot ajuta şi mai mult: pompe de căldură sau sisteme de ventilaţie cu recuperare de căldură. Costă câteva mii de euro, dar facturile la gaze şi electricitate scad la mai puţin de jumătate pentru locuinţele în care consumul de energie e ridicat.
De pe teresa unui bloc verde nu puteau lipsi gazonul şi nici panourile fotovoltaice care ajută la generarea de electricitate.
Un apartament cu două camere într-un astfel de ansamblu costă de la 70 de mii de euro în sus. La trei camere, preţul ajunge la 120 de mii de euro, aproape dublu faţă de un apartament într-un bloc vechi.