Cartiere întregi au răsărit în ultimii ani în în zonele periferice ale orașului, răspunzând unei nevoi tot mai mari a oamenilor de a fugi de agitația orașelor. Cu minim 50.000 de euro, mii de persoane au ales un trai mai liniștit, la casă.
”Probabil că în ultima perioadă chiar este o tendinţă în acest sens. Sigur, lumea caută aer mai curat, având în vedere şantierele deschise probabil în toată ţara, caută ceva spaţiu verde, încearcă să evite aglomeraţia din oraş şi, de aceea, această dezvoltare a proiectelor rezidenţiale periferice localităţilor,” a explicat Radu Botez, dezvoltator imobiliar.
Costurile au devenit tot mai convenabile. Cu prețul unui apartament în centrul Iașiului, mulți și-au putut cumpăra case spațioase, cu teren aferent.
”Dacă în oraş undeva suprafaţa de construit este de 50 - 60 de metri pătraţi, deci un două camere sau un trei camere modeste, în zona periferică, construcţiile au trei patru camere şi o suprafaţă mai are de locuit,” a mai spus Radu Botez.
În schimb, dezvoltatorii avertizează că fiecare client ar trebui să fie foarte atent atunci când cumpără o locuință nouă. Viitorii locatari trebuie în primul rând să ceară dezvoltatorului cartea tehnică a casei.
”Sunt dezvoltatori care construiesc numai pentru a vinde foarte rapid, fără a ţine cont de multe elemente. O casă făcută corect de o fimă ar trebui să cosde în jur de 700, desigur, într-o marjă, 650 - 800 de euro pe metru pătrat,” spune dezvoltatorul imobiliar.
Traiul într-un complex rezidențial nou aduce și o serie de dezavantaje. Iar cele mai importante sunt legate de accesul la utilități, pentru că încă sunt multe zone în care nu există canalizare și gaz. Un alt dezavanataj este calitatea proastă a străzilor.