În zona de Nord a Capitalei, un dezvoltator construieşte cu 30 de milioane de euro un bloc cu 12 etaje. Este un ansamblu rezidenţial de lux în care jumătate dintre clienţi sunt expaţi. Oamenii de afaceri străini cumpără locuinţele încă în construcţie atraşi de facilităţile promise - centru spa, sală de fitness şi servicii de concierge - dar şi de preţul cu 20% mai mic.
Andreea Comşa, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: Avem aici avans de 30% pentru semnarea antecontractelor.
Preţul unui apartament creşte odată cu înălţimea de la care vezi oraşul. Cine vrea să admire Bucureştiul de la ultimul nivel dă peste un milion şi jumătate de euro pentru locuinţă.
Pe achiziția din stadiul de proiect a mizat şi un dezvoltator din zona de vest a Bucureştiului. Peste jumătate dintre cele 120 de apartamente erau deja vândute când blocul avea construite doar două etaje din zece.
Ștefania Poteraș, directorul de vânzări al ansamblului rezidenţial: Blocul pe care îl avem acum am început să îl construim în aprilie şi se va da în folosinţă în două săptămâni.
Spre deosebire de zona de nord, în vest preţul cântăreşte cel mai mult. Clienţii sunt tinerii care de regulă îşi iau apartament cu ajutorul programului Prima Casă.
„Prețul unui apartament cu două camere, de 50 de metri pătrați, începe de la 29.000 de euro cu TVA inclus. Cei care locuiesc aici au magazine şi restaurante în apropiere și pot intra pe baza unui abonament la piscina din interiorul complexului rezidențial”, transmite reporterul Digi24 Roxana Vântu.
Dragoş Vîlceanu, analist imobiliar: Întotdeauna rata pentru un credit, pentru o locuință, e mai mică decât chiria pentru aceeași locuință.
Totuşi, trebuie să luaţi în calcul şi riscurile cumpărării unui apartament aflat în faza de proiect. Interesaţi-vă ce experienţă are dezvoltatorul şi citiţi cu atenţie condiţiile din contract. Un client devine proprietar abia după ce blocul este terminat şi obligatoriu intabulat.
Dragoş Cabat, analist: Principalul risc e să cumperi o locuință pe hârtie și dezvoltatorul să dea faliment înainte de a putea termina proiectul, atunci locuința poate rămâne pe hârtie sau ți-o poate lua banca sau finanțatorul.
În zona de Sud a Capitalei, zeci de clienţi ai unui dezvoltator imobiliar au plătit şi un sfert de milion de euro pentru un apartament, dar nu ajuns să şi locuiască în el, pentru că blocurile au fost ridicate ilegal.