Scăderea dramatică a profitului i-a făcut pe dezvoltatorii imobiliari să inventeze soluţii pentru a vinde miile de apartamente care stau goale în toată ţara. De exemplu, au conceput sistemul buy-back, similar cu cel de la aparatele electrocasnice: dezvoltatorul care vinde locuinţa nouă se ocupă de evaluarea şi de vânzarea celei vechi. Iar valoarea apartamentului vechi devine avans pentru cel nou.
„În trei-patru luni de zile el se mută din apartamentul vechi în apartamentul nou. Sunt şi situaţii în care este nevoie şi de diferenţă de bani.”, spune Giulio Angheloiu, reprezentant al unui dezvoltator imobiliar.
Pentru cei care nu au toţi banii pentru o casă nouă, proprietarii acceptă doar jumătate din sumă, iar restul poate fi plătită în rate, fără dobândă.
„De exemplu, un apartament de 42.000 poate fi cumpărat cu 21.000 de euro avans, iar diferenţa să fie dată în doi ani fără dobândă, fără niciun fel de finanţare sau adeverinţă de la locul de muncă”, explică Elena Nistor, director de vânzări la o firmă de imobiliare.
Şi cei care au cumpărat terenuri în perioada de boom imobiliar le pot valorifica. Dezvoltatorii spun că pot ridica locuinţe noi pe aceste spaţii care şi-au pierdut din valoare, în doar şase săptămâni.
Cele mai multe apartamente scoase la vânzare sunt în zona de sud a Capitalei, după ce ani de zile, toţi cumpărătorii erau atraşi de nordul Bucureştiului.