Licitaţii contestate. Proiecte de peste jumătate de miliard de euro, amânate pentru nereguli

Data publicării:
pasaj vacaresti

Deşi valoarea proiectelor amânate este de două ori mai mare decât în 2012, autorităţile spun că suma reprezintă doar 3% din valoarea totală a contractelor de achiziție publică care au fost încheiate anul trecut.

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a primit anul trecut peste 5.700 de cereri din partea companiilor nemulțimite de modul de desfășurare sau de rezultatul licitațiilor publice. Pentru o treime din cazuri, consiliul le-a dat dreptate și a dispus fie reluarea procedurii de atribuire, fie refacerea documentaţiei.

Valoarea procedurilor în care noi am dispus anularea reprezinta 575 milioane de euro, aproape 576 milioane euro în anul 2013, iar cea a procedurilor în care am dispus măsuri de remediere se ridică la 4, 399 miliarde”, spune Bogdan Lehel-Lorand, presedinte CNSC.

Contractele pentru lucrările de infrastructură au produs cele mai multe neînţelegeri.

Cele mai multe constestații s-au îndreptat împotriva procedurilor care au avut ca obiect execuția de lucrări, și aici ne referim de la canalizări, străzi, șosele și așa mai departe”, mai spune Bogdan Lehel-Lorand.

Cu toate acestea, reprezentanţii Consiliului de Soluţionare a Contestaţiilor susţin că nu contestaţiile sunt de vină pentru lipsa drumurilor, aşa cum se apără guvernanţii.

Contestarea la achizițiile publice este un sport național în România. Din punctul nostru de vedere, și credem că este unul dintre cele mai îndreptățite cu putință, nu este adevarat. Mai putin de 1% dintre contestații, așa cum noi le vedem, sunt facute de florile mărului sau pentru întarzierea procedurii”, aformă Catalin Popescu, membru CNSC.

În total, autorităţile publice au organizat anul trecut licitaţii pentru proiecte în valoare de aproape 17 miliarde de euro.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri