Ministerul Finanţelor blochează angajările şi suspendă temporar avansările în funcţie. Este a doua decizie de austeritate după ce a fost redus drastic sporul de risc al inspectorilor Antifraudă. Informaţia a fost obţinută în exclusivitate de Digi24.
Reprezentanţii Ministerului Finanţelor spun că „măsura a fost adoptată în vederea încadrării în cheltuielile de personal aprobate prin bugetul pe anul 2017”.
Astfel, cheltuielile cu salariile pentru cei peste 26.000 de angajaţi au fost reduse cu peste şase procente, la două miliarde de lei.
Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, cel care a supervizat întocmirea bugetului, spune că nu ştie nimic despre această situaţie.
„Întrebaţi ministrul de Finanțe sau secretarul general al guvernului. N-am informaţia asta, nu știu”, a spus el.
Măsuri de austeritate au fost luate şi de ANAF, instituţie aflată tot în subordinea Finanţelor. Angajaţii de la Antifraudă nu vor mai primi, de la 1 martie, sporul de stres de 25 la sută din salariul brut, ci doar 5 la sută.
După rectificarea din vară, sporul va reveni la 25 la sută, promite Guvernul. Până atunci însă, autorităţile trebuie să facă rost de bani.
„Oficialii de la Fisc și de la Ministerul de Finanțe au venit la Palatul Victoria ca să-i prezinte premierului planul pentru a crește încasările la buget. În primele două luni ale acestui an, în vistieria statului s-au strâns cu 1% mai puțini bani față de aceeași perioadă a anului trecut, adică sub 32 mld. Lei”, relatează Cristina Sbîrn, reporter Digi24.
„A venit conducerea ANAF cu un plan de măsuri, 14. Urmează a fi implementate până în 15 aprilie”, a spus premierul Sorin Grindeanu.
Fiscul va anula penalităţile de întârziere şi va permite plata eşalonată. În plus, plata online dărilor va putea fi făcută şi de persoanele juridice.