Județele cu cei mai mulți pensionari. Pensiile în patru indicatori

Data publicării:
pensionari

Numărul pensionarilor. Potrivit Institutului Național de Statistică, în trimestrul IV al anului 2015 numărul mediu al pensionarilor a fost de 5,289 milioane persoane, în scădere cu 8 mii persoane față de trimestrul precedent. Față de același trimestru din 2014, numărul pensionarilor a fost în ultima parte a anului trecut mai mic cu 57.000 de pensionari.

Giurgiu a fost județul cu cei mai mulți pensionari raportat la numărul salariaților, anume 17 pensionari la 10 salariați, în condițiile în care în București s-au înregistrat doar 5 pensionari la 10 salariați.

Tipurile de pensii. În ultima parte a anului trecut cei mai mulți pensionari au provenit din sistemele de asigurări sociale. Acestea au deținut o pondere de 99.9% în total, în timp ce pensiile de stat au deținut o pondere de 88,6% din cele de asigurări sociale. 83% din pensiile de stat au fost pentru limită de vârstă, iar restul fiind pensii anticipate, de invaliditate sau de urmaș.

Nivelul pensiilor. Potrivit INS, pensia medie lunară în ultimul trimestru al anului trecut a fost de 894 lei, mai mare cu 0,1% față de trimestrul precedent. Pensia medie de asigurări sociale de stat a fost de 886 lei. Raportul dintre pensia medie de asigurări sociale de stat pentru limită de vârstă cu stagiu complet de cotizare (fără impozit şi fără contribuția de asigurări sociale de sănătate) şi câştigul salarial mediu net a fost de 54,0%, în scădere față de trimestrul precedent când a fost de 58,2%. Pensia medie de asigurări sociale de stat a variat cu discrepanțe semnificative în profil teritorial, diferența dintre valoarea minimă şi cea maximă depăşind 400 de lei (711 lei în județul Giurgiu față de 1.122 lei în Municipiul Bucureşti).

 

Pensiile față de prețuri. Indicele pensiei medii reale față de trimestrul precedent, calculat ca raport între indicele pensiei nominale (cea încasată efectiv de pensionar) şi indicele prețurilor de consum (scumpirile de bunuri sau servicii) a fost de 99,4%. Aceasta indică o anumită deteriorare a puterii de cumpărare a pensiilor față de trimestru precedent, cauzată de o creștere bruscă a indicelui prețurilor de consum ale populației, însoțită de o scădere mică a indicelui pensiei nominale. Degradarea se menține și dacă se compară trimestrul IV din 2015 cu perioada corespunzătoare din 2014. În ultimul an indicele prețurilor de consum a crescut de la 100% la 105%, în timp ce indicele pensiei nominale s-a menținut la același nivel.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Animalul exotic de coșmar pe care românii îl cresc în casă. Copiilor le e frică să pună mâna pe...
Digi FM
Oana Zăvoranu a pierdut casa din Dorobanți, în care a locuit după divorțul de Pepe. Vedeta va fi obligată să...
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani