Japonia va cheltui aproape 1.000 de miliarde de dolari pentru a încerca să-și protejeze economia de efectele pandemiei de coronavirus, informează CNN.
Premierul Shinzo Abe a anunțat luni un pachet de stimulare a economiei în valoare de 989 de miliarde de dolari, o sumă echivalentă cu aproape 20% din Produsul Intern Brut (PIB) al Japoniei, a treia mare economie a lumii.
Pachetul include zeci de miliarde de dolari împărțite familiilor și proprietarilor de mici afaceri care și-au pierdut veniturile în urma declanșării pandemiei. Totodată, conține scutiri de taxe și împrumuturi cu dobândă zero.
Japonia este cea mai recentă țară care anunță cheltuieli guvernamentale imense pentru a ajuta gospodăriile și activitățile comerciale să facă față efectelor pandemiei asupra economiei. Statele Unite au anunțat un pachet financiar de măsuri de stimulare de aproape 2.000 de miliarde de dolari, cel mai mare de acest tip lansat vreodată în istorie. Germania, Franța, Marea Britanie, Italia, Spania și alte economii mari plănuiesc la rândul lor să cheltuiască sume mari pentru a-și proteja economiile.
Până în prezent au fost diagnosticate peste 1,28 milioane de cazuri de coronavirus la nivel mondial, iar peste 70.000 de oameni și-au pierdut viața. În Japonia există peste 3.600 de cazuri și 85 de victime.
Numărul infecțiilor a crescut în orașe mari precum Tokyo și Osaka, provocând teamă cu privire la un al doilea val de îmbolnăviri.
Angajații a aproximativ 80% din companiile japoneze nu pot lucra de acasă, potrivit unui studiu guvernamental din 2019, iar cultura locală privind locul de muncă face instituirea unei astfel de măsuri și mai dificilă.
Premierul japonez a anunțat că va introduce mâine starea de urgență timp de aproximativ o lună de zile, deși până acum a refuzat să facă acest lucru.
Editor web: Vlad Mironescu