„Războiul” dintre Banca Naţională a României (BNR) şi Guvern, în contextul discuţiilor purtate cu liderul PSD Liviu Dragnea, a fost mai degrabă mediatic, iar cele două părţi nu „s-au luat niciodată de păr”, spune guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, şi consilierul premierului, Darius Vâlcov, au avut, joi, o întâlnire cu Mugur Isărescu, pe agenda de discuţii fiind subiecte precum creşterea Robor-ului şi a inflaţiei.
După discuţiile purtate, Dragnea a declarat că PSD nu vrea să preia controlul asupra BNR, contrar celor spuse în spaţiul public de „unii cu funcţii foarte înalte”, referindu-se la preşedintele Klaus Iohannis, care a spus recent că „BNR nu poate să fie acaparat politic de PSD şi că trebuie să rămână independent, pentru a putea pune în practică o politică independentă în interesul României”.
Amonizarea politicilor Guvernului cu cele ale BNR este un proces complex, a precizat, luni, Isărescu.
„În esenţă, armonizarea sună bine, se armonizează politicile Guvernului cu ale Băncii Naţionale, e un proces. Pot să vă asigur că nu ne-am luat niciodată de păr. A fost, mai degrabă un război mediatic”, a spus Isărescu.
Guvernatorul consideră că discutiile dintre BNR şi reprenzentanţii Guvernului sunt normale.
„Dânsii spun ce vrea votul popular, noi spunem ce vrea economia. Credeţi că e aşa uşor să împaci aceste lucruri? (…) Noi lucrăm cu pietele, dânşii lucrează mai mult cu sondajele de opinie”, a spus Isărescu, potrivit News.ro.
Guvernatorul a precizat că, în aproape 28 de când conduce BNR, au existat momente mai dificile în ceea ce priveşte armonizarea politicilor dintre cele două instituţii.
BNR a anunţat luni creşterea ratei dobânzii de politică monetară de la 2,25% la 2,50% pe an.
Vineri, indicele Robor la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,54%, cel mai mare nivel din 20 octombrie 2014, când a fost 2,62%.
Rata anuală a inflaţiei, care măsoară evoluţia preţurilor de consum în ultimul an, a urcat în luna martie la 5%, cel mai înalt nivel din iunie 2013, când a fost 5,37%, potrivit datelor publicate recent de Institutul Naţional de Statistică (INS).