Ionuț Dumitru: În România nu este deflație. Inflația se va situa în final în jurul valorii de 2 la sută

Data publicării:
ionut dumitru presedinte consiliul fiscal digi24 22.07.2015

„Scăderea de prețuri o s-o vedem pentru o perioadă mai lungă de timp, poate până la mijlocul anului viitor, în condițiile în care reducerile de taxe sunt prevăzute și pentru anul viitor (...) Acum vedem efectele reducerilor anterioare de taxe, în special reducerea de TVA la alimente (...) şi era inevitabil să avem o inflaţie negativă. Nu putem s-o numim deflație, pentru că în esență nu avem o tendință de reducere a prețurilor pe termen mediu. Discutăm de un fenomen temporar, generat de o reducere de taxe destul de amplă”, a spus Ionuț Dumitru.

În momentul de față, dacă am calcula rata inflației fără aceste reduceri de taxe, inflația s-ar situa în jurul valorii de 2 la sută, susține economistul. „Dacă n-ar fi fost aceste reduceri de taxe, despre astfel de inflație am fi vorbit în România. În momentul în care aceste reduceri de taxe vor ieși din calculul inflației anuale, - o parte la jumătatea anului viitor, o parte la începutul lui 2017, inflația va reveni în jurul a 2 și ceva, chiar poate spre 3 la sută”, estimează Ionuț Dumitru.

„Nu putem numi deflație un fenomen temporar cauzat de reducerile de taxe. Odată ce aceste reduceri de taxe ies din calculul inflației anuale și efectul lor tranzitoriu dispare, se revine în zona lui 2 și ceva – 3 la sută, care nu este o inflație mică la nivel european, poate chiar ar fi una dintre cele mai mari, dacă nu cea mai mare”, a insistat președintele Consiliului Fiscal.

Deflația este fenomenul invers față de inflație. În loc să crească de la an la an, prețurile scad. Fenomenul se întâmplă fie pentru că oamenii nu au bani destui, fie nu sunt dispuși să îi cheltuie. În România, reducerea TVA la produsele alimentare a contribuit semnificativ la scăderea prețurilor.

Efectul imediat al deflaţiei este creșterea puterii de cumpărare. Există, însă, și efecte indirecte. Consumatorul, care are mai mulţi bani la dispoziţie, îi va economisi și va amâna consumul, în speranța că prețurile vor scădea și mai mult.

„E greu de spus dacă românii vor avea un astfel de comportament”, spune Ionuț Dumitru. „Nu cred că putem trage o astfel de concluzie, cert este că reducerea de TVA la alimente s-a produs deja și nu mai putem discuta despre o amânare a deciziilor de cumpărare în zona aceasta, mai ales că discutăm de alimente, care sunt de strictă necesitate. Reducerea de TVA la 1 ianuarie anul viitor ar putea cauza o amânare a unor decizii de cumpărare, dar nu cred că va fi un fenomen foarte amplu”, este de părere președintele Consiliului Fiscal.

De ce deflația nu este, totuși, bună? Pentru simplul motiv că amână deciziile de consum și creează așteptări că prețurile vor continua să scadă, iar oamenii nu vor mai consuma acum, sperând că vor consuma la prețuri mai mici în viitor, a explicat Ionuț Dumitru. „Economia intră într-un cerc vicios care ne-ar menține într-o zonă de performanță economică foarte slabă”, a adăugat el.

Cel mai relevant exemplu este cel al Japoniei, care s-a confruntat cu o astfel de situație mai mult de zece ani. „Nu este absolut deloc cazul în România, pentru că în momentul de față în România consumul crește cu aproape 5 la sută în termeni reali, salariile medii cresc cu 7-8 la sută, masa salarială din economie crește cu peste 10-12 la sută, iar creditarea a început să crească foarte rapid în ultimele luni, în special creditul de consum. Nu poți să discuți de deflație într-un astfel de context”, a subliniat economistul.

„Mai trebuie precizat un lucru important. Pe lângă aceste reduceri mari de taxe, în special TVA-ul la alimente, care are impactul cel mai mare, mai avem și un factor extern, şi anume preţul petrolului. E la un nivel foarte scăzut de ceva timp și vedem și în România reduceri de prețuri la combustibili, care, evident, au un impact semnificativ asupra inflației. Pe de altă parte, ne putem aștepta ca în lunile următoare să vedem, pe fondul secetei, o oarecare presiune din partea prețurilor la alimente, dar care va fi mascată de reducerea TVA-ului”, a mai spus președintele Consiliului Fiscal.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri
Playtech
Cum arată azi Andrei Găluț, unicul supraviețuitor al trupei Goodbye to Gravity, la 9 ani de la tragedia din...
Digi FM
Mircea Bravo, adevărul despre câți bani câștigă din Youtube și Facebook
Pro FM
Managerul lui John Legend rupe tăcerea. Experiența „terifiantă” pe care a avut-o la una dintre petrecerile...
Film Now
Semnele timpurii de demență date de Bruce Willis nu au fost luate în seamă: "Nici într-un milion de ani nu...
Adevarul
Scapă de colesterol cu patru alimente și secretul celor 150 de minute
Newsweek
Eșec la Casa de Pensii. Care pensionari iau în noiembrie pensie mai mică decât au contribuit?
Digi FM
Reacția cântăreței Irina Rimes după ce mai mulți influenceri au luat bani ca să-l promoveze pe rivalul Maiei...
Digi World
O asistentă a dezvăluit cele mai comune regrete pe care le aveau pacienții aflați pe patul de moarte
Digi Animal World
Imagini virale cu un pelican care încearcă să mănânce un pui de Capibara: „Se uită la el de parcă nu ar fi...
Film Now
“Acum ar fi scandalos”. Ce i-a cerut managerul lui Reese Witherspoon să facă pentru a primi rolul din “Blonda...
UTV
Bradley Cooper si Irina Shayk au sarbatorit Halloweenul alaturi de fiica lor in varsta de 7 ani