Legea salarizării unice ar duce la o creștere medie a salariilor bugetarilor cu 40-50% anul viitor, ceea ce va duce deficitul public la aproape 6%, spune Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.
„Caeteris paribus, dacă nu se întâmplă nimic, Comisia Europeană zicea de deficit de 3,9% anul viitor, dacă adăugăm acest 1,8 ne ducem spre 6% din PIB. Situație care, din punctul meu de vedere, este fără ieșire. Ce măsuri poți să-ți imaginezi, de compensare, să mai reduci deficitul cu doi și ceva, aproape 3% din PIB, și să rămâi în 3%? Deja este game over”, a declarat Ionuț Dumitru, potrivit profit.ro.
Proiectul legii salarizării unitare a personalului bugetar a fost adoptat miercuri în plenul Camerei Deputaților, cu amendamente. S-au înregistrat 188 de voturi ''pentru'', 28 "împotrivă" și 47 de abțineri. Camera Deputaților este for decizional în acest caz.
Controversata lege a fost adoptată și în ciuda nemulţumirilor sindicaliştilor, care ieri au aflat că majorările întârzie pentru bugetrari, dar nu și pentru parlamentari. Liviu Dragnea spune că, dimpotrivă, legea e bună şi că guvernul se ţine de promisiuni.
„Legea salarizării unitare e o lege a demnităţii românilor, care la fel ca ceilalţi cetăţeni europeni trebuie să fie plătiţi echitabil pentru munca loc. Face ordine într-un sistem în care a dominat haosul, bunul plac şi discriminarea. Salariile medicilor şi asistenţilor medicali vor ajunge la 1 martie 2018 la nivelul calculat pentru grila ce va deveni operaţională din 2022. De exemplu, un angajat care în prezent are un salariu de 4.000 de lei va beneficia de următoarele creşteri succesive până la 7.000 de lei. Pentru personalul didactic creşterea din 2018 va fi de 50% faţă de salariul aflat în plată în prezent, iar personalul militar şi de ordine publică va avea o creştere chiar de luna viitoare”, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD, în plenul Camerei Deputaților.
Ieri, ministrul Muncii a anunţat că medicii şi profesorii nu mai primesc integral majorările, ci în etape.
USR a anunţat de aseară, după adoptarea raportului în Comisia de muncă a Camerei, că intenţionează să sesizeze CCR în privinţa Legii salarizării, pentru motivul că nici acum nu se cunoaşte impactul bugetar, iar membrii Guvernului „improvizează” pentru că nu ştiu acest lucru.