Investitori: Situaţia politică afectează stabilitatea mediului economic

Data publicării:
bani euro-12

„Prin mediul politic creăm acum un mediu instabil şi care are impact asupra predictibilităţii. Avem nevoie de investiţii pe termen lung, în infrastructură, în producţie, iar acestea vin dacă există predictibilitate. Nu poţi, ca investitor, să faci o investiţie din care să scoţi bani după şapte ani şi să se schimbe legislaţia pe neaşteptate. România are nevoie de strategii sectoriale, ca schimbările legislative să se facă în cadrul acestei strategii, cu analiză de impact şi cu un timp rezonabil de implementare, 6-12 luni”, a declarat Steven van Groningen, citat de Mediafax.

Coaliţia pentru Dezvoltarea României este formată din Camera de Comerţ Americană în România - AmCham, Consiliul Investitorilor Străini (CIS), Asociaţia Oamenilor de Afaceri din România (AOAR) şi Romanian Business Leaders(RBLD), reprezentând 50-60% din economia locală.

Asigurarea unui mediu economic stabil şi predictibil este una dintre principalele obiective ale noii structuri, precum şi creşterea transparenţei în procesul de decizie la nivelul autorităţilor.

„Sunt câteva motive pentru care asociaţiile au hotărât că e mai bine să lucrăm împreună, proces început în urmă cu 18 luni. Am încercat să promovăm trei concepte majore: consultare reală, am încercat să convingem autorităţile că procesul de consultare este obligatoriu, alt concept este predictibilitatea, vrem să convingem că deciziile luate şi implementate într-un timp scurt creează nelinişte şi preocupare, şi de asemenea, transparenţă. Nu putem să luăm decizii care privesc comunităţi largi, aşa cum e comunitatea de afaceri, fără transparenţă”, a declarat Valeriu Nistor, preşedintele Consiliului Investitorilor Străini şi membru în consiliul director al Coaliţiei.

El a arătat că măsura de a crea această structură a investitorilor are ca obiectiv general creşterea competitivităţii României prin măsuri adoptate de Guvern, dar cu consultarea mediului de afaceri.

„Propunem în discuţiile cu autorităţile publice să ne asumăm o călătorie împreună, astfel încât în trei ani să ne îmbunătăţim poziţia la nivel mondial cu 10 locuri. Noi doar propunem, însă politicile trebuie adoptate de Guvern”, a adăugat Valeriu Nistor.

Urmărește știrile Digi24.ro și pe Google News

Partenerii noștri