Oficialii Băncii Naţionale a României ne liniştesc însă şi spun că riscul ca situaţia din Cipru să se repete şi în România este inexistent.
Peste 16.000 de români care au economii mai mari de 100.000 de euro în bănci ar putea pierde peste o treime din această sumă, dacă situaţia din Cipru s-ar repeta şi în România. Iar suma nu este de neglijat: în total, este vorba despre 3,7 miliarde de euro depuse în băncile de la noi. În cazul unui asemenea scenariu, ar scăpa doar cei cu depozite mici, de până în 100.000 de euro. Numai pe aceştia îi protejează legea europeană în cazul unui faliment al băncii, ceea ce înseamnă că îşi primesc banii înapoi. Există însă alternative şi pentru românii cu bani mulţi care îşi ţin banii în conturi, spun oficialii Băncii Naţionale.
Cu alte cuvinte, un milionar în euro care vrea să-şi protejeze banii poate depune câte 100.000 de euro în fiecare dintre cele 42 de bănci de pe piaţa românească. Analiştii consideră însă că nu există motive de îngrijorare pentru această categorie de români.
„Nu cred ca trebuie sa ne îngrijorăm pentru persoanele care au peste 4 milioane de euro, sunt sigur ca au în jurul lor o armată de consilieri care le spun și le investesc banii”, Florin Cîţu, analist economic.
Mai degrabă cei cu bani puţini au nevoie de sfaturi. Din diverse motive, cei mai mulţi români nu îşi păstrează economiile în conturi bancare.
„Dobânda nominală pe care ți-o dă banca oricum e mai mare decat dobânda pe care ți-o dă banul ținut la saltea și care este zero”, a subliniat Valentin Lazea, economistul-şef al BNR.
În prezent, Fondul Naţional de Garantare a Depozitelor protejează depozite bancare în valoare totală de aproape 100 de miliarde de lei, bani depuşi de peste 14 milioane de români.