Introducerea de noi taxe este privită cu neîncredere chiar de către unii membri ai coaliţiei de guvernare. Ei susţin că măsurile aplicate de anul viitor nu vor ajuta la relansarea economiei.
„Ce mă nemulţumeşte este că s-a amânat reducerea CAS pe 1 iulie. Ar fi trebuit introdusă de la începutul anului, ca să genereze efecte favorabile în mediul economic. Mă îngrijorează creşterea accizei cu 7 eurocenţi, pentru că ea riscă să afecteze şi preţurile la celelalte produse”, a spus deputatul liberal Ludovic Orban.
„Şapte eurocenţi mi se pare o creştere mare. Ar creşte extrem de mult evaziunea fiscală în domeniu”, a susţinut deputatul PSD Miron Mitrea.
Măsurile anunţate de Guvern sunt criticate mai ales de opoziţie, care susţine că, în afara reducerii contribuţiilor sociale, toate celalate iniţiative reprezintă o povară în plus pentru români.
„Se anunţă o creştere la pensii de 3,7 % şi sunt curios puterea de cumpărare cum va fi ţinută în frâu, pentru că preţurile se duc exponenţial. Gândiţi-vă că se umbă la domeniile de bază, că vorbim de energie şi în special la combustibil, că de aici totul se revarsă pe oameni”, a spus şi senatorul PDL Gheorghe Flutur.
Guvernul nu a avut niciun cuvând la negocieri
Iar senatorul UDMR, Tanczos Barna, este de părere că Guvernul nu a avut niciun cuvânt de spus în cadrul discuţiilor cu FMI.
„E greu de spus dacă aceste discuţii sunt negocieri de fapt. Au fost situaţii când FMI a venit cu acordul scris, trimis pe mail la Ministerul de Finanţe, s-a tradus şi ministerele de resort mergeau la discuţii ca să nu stea acasă”, a declarat Tanczos Barna.
Fostul ministru al Transporturilor, Ludovic Orban, susţine chiar că guvernul ar fi trebuit să găsească alte surse de finanţare şi să renunţe la acordul cu FMI. Asta, afirmă liberalul, deoarece Fondul ar împiedica România să se dezvolte pe plan economic.