O parte din neliniștea care a cuprins sistemul bancar rusesc s-a mutat și în Moldova. De curând, economiștii organizației nonguvernamentale Expert-Grup au semnalat faptul că mai multe bănci moldovenești și-au depozitat lichiditățile în conturi deschise la băncile din Rusia.
Citat de Deutsche Welle, Veaceslav Ioniță, șeful Comisiei pentru Buget şi Finanţe a Parlamentul de la Chişinău, spune că băncile moldovenești au trimis în Rusia în ultimul an și jumătate nu mai puțin de 900 de milioane de dolari, adică aproape jumătate din Produsul Intern Brut al Moldovei.
Această sumă încă nu a fost confirmată de Banca Centrală a Moldovei.
În cazul în care situația din Rusia se complică și mai tare, băncile moldovenești riscă să rămână fără banii plasați acolo. Și, dacă sunt într-adevăr 900 de milioane de dolari, un faliment al băncilor rusești al declanșa și un faliment al băncilor din Republica Moldova.
De curând, sistemul financiar de peste Prut a trecut prin telenovela privatizarii și renaționalizării Băncii de Economii, care a trecut pentru scurt timp prin mâna unor acționari ruși.
Acum, după ce s-a întors sub controlul statului, banca va fi auditată pentru a se vedea dacă fondurile ei au luat calea Rusiei.
În sens invers, dinspre Rusia, vin remiterile moldovenilor care lucrează acolo. Economiștii de la Expert-Grup estimează că, după deprecierea rublei, banii trimiși acasă de moldovenii din Rusia vor fi 20% mai mai puțini, ceea ce va afecta întreaga economie. Cum sumele venite din străinătate vor fi mai mici, consumul gospodăriilor din Moldova ar urma să scadă cu până la 7%. Vor scădea și încasările de taxe, iar deficitul bugetar va crește.
Aproximativ 800.000 de moldoveni lucrează în Rusia, iar banii trimiși de ei acasă reprezintă 60% din remiterile către Republica Moldova.