Principalii indici bursieri europeni au deschis luni în scădere în urma rezultatului negativ al referendumului constituţional din Italia, care a dus la demisia premierului Matteo Renzi, dar au trecut rapid pe creştere, evoluţia pozitivă a titlurilor din sectorul sănătăţii şi cel minier compensând declinul iniţial al titlurilor bancare italiene, transmite Reuters.
Indicele pan-european Stoxx 600 este în urcare cu 1,2%. Componenta companiilor miniere creşte cu 2,3%, susţinută de ascensiunea cotaţiei cuprului, în timp ce componenta acţiunilor producătorilor de medicamente este în urcare cu 1,4%.
Componenta acţiunilor bancare italiene a scăzut cu până la 4,2%, iar declinul de la începutul acestui an a ajuns la 50%, cea mai slabă performanţă consemnată la nivelul sectorului bancar global, dar ulterior şi-a revenit.
Acţiunile băncii Monte dei Paschi di Siena au scăzut cu până la 7%, iar cele ale Unicredit cu până la 4,8%.
Rezultatul negativ al referendumului, care propunea simplificarea procesului legislativ prin reducerea atribuţiilor Senatului, precum şi alte reforme, ridică semne de întrebare dacă Monte dei Paschi va continua majorarea capitalului, esenţială pentru viabilitatea sa financiară.
Potrivit analiştilor băncii Morgan Stanley, este tot mai probabil că Monte dei Paschi va avea nevoie de ajutor din partea statului italian.
Indicele FTSE 100 al bursei londoneze este în urcare cu 0,84%, DAX al bursei din Frankfurt cu 1,78%, iar CAC 40 al bursei din Paris cu 1,4%. La Milano, indicele FTSE MIB a revenit pe creştere, cu 1,4%, odată cu revenirea titlurilor bancare, iar indicele IBEX 35 al bursei din Madrid avansează cu 1,5%.