Bursele europene au închis joi în scădere accentuată, după mai multe anunțuri ale băncilor centrale privind dobânzile
Pieţele bursiere europene au închis joi în scădere accentuată, pe fondul unei serii de decizii privind ratele dobânzilor din partea băncilor centrale din Anglia, Turcia, Suedia, Elveţia şi Norvegia, transmite CNBC.
Indicele paneuropean Stoxx 600 a încheiat tranzacţiile în declin cu 1,3%, cu bursele majore şi aproape toate sectoarele fiind „pe roșu”.
Acţiunile companiilor din sectorul călătoriilor şi agrementului au înregistrat cea mai mare scădere, cu 3,2%, urmate de cele miniere, care au coborât cu 2,6%, conform News.ro.
DAX al bursei din Frankfurt a scăzut cu 1,33%, CAC 40 al bursei din Paris cu 1,59%, iar FTSE 100, al bursei din Londra, cu 0,69%. FTSE MIB al bursei din Milano a pierdut 1,78%, în timp ce IBEX 35 al bursei din Madrid a scăzut cu 1%.
Banca Angliei şi-a întrerupt ciclul de reduceri ale dobânzii de referinţă, pe care a menţinut-o la 5,25%, după date referitoare la inflaţie mai scăzute decât se aştepta.
Băncile centrale suedeze şi norvegiene au ales ambele să majoreze ratele dobânzilor, în timp ce Banca Naţională Elveţiană şi-a întrerupt ciclul de creştere.
Banca centrală a Turciei şi-a majorat joi dobânda cheie la 30%, o creştere de 5 puncte procentuale, de la 25%, în timp ce Ankara continuă să se lupte cu inflaţia cu două cifre.
Abonându-te la Newsletter primești sinteza celor mai bune informații, articole și interviuri exclusive publicate de digi24.ro
Lira turcească a scăzut uşor, până la 27,06 faţă de dolar, în urma informaţiei, moneda americană urcând cu 0,3% faţă de moneda locală.
Pieţele globale au reacţionat, de asemenea, la cea mai recentă decizie a Rezervei Federale din SUA de a menţine ratele dobânzilor constante. Mişcarea era aşteptată pe scară largă, dar banca centrală a spus că se aşteaptă la încă o creştere înainte de sfârşitul anului şi la mai puţine reduceri decât indicase anterior pentru anul viitor.
Odată cu previziunile privind dobânzile, Fed şi-a majorat puternic aşteptările de creştere economică pentru acest an, produsul intern brut al SUA fiind acum aşteptat să crească cu 2,1%.
Pieţele din Asia-Pacific au scăzut în întreaga regiune. Acţiunile americane au scăzut joi din cauza îngrijorării că o nouă creştere a dobânzii Rezervei Federale ar putea avea loc înainte de sfârşitul anului.