Micile afaceri care pot asigura venitul unei familii pe timp de criză sunt îngropate de autorităţi, susţin patronii. Guvernul taxează afacerile mici în funcţie de venituri, fără a lua în calcul valoarea profitului. De exemplu, o firmă cu doi angajaţi care se ocupă de amenajări de locuinţe şi are afaceri de 20.000 de euro anual va plăti un impozit de 600 de euro.
„Vorbim de acea mare masă de firme cu unu, doi angajaţi, maxim trei, de obicei vărul, fratele, finul. Trebuie ajutaţi să intre într-un cadru legal, dar nici să îi împovărezi”, a declarat Liviu Rogojinaru, vicepreşedintele Consiliului pentru IMM-uri.
Un proiect de lege stabileşte scăderea pragului de la care se aplică taxa pe venituri de la 65.000 de euro la 50.000 de euro. Măsura va creşte numărul firmelor care intră în categoria celor care ar trebui să plătească impozit pe profit, dar aceasta nu va avea efect dacă nu va fi dublată de un control pe măsură.
„Statul nu beneficiază de pe urma acestui lucru, dacă impozitul pe venit e fix, pe care îl poţi controla, cel pe profit nu îl poţi controla”, a afirmat Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători.
„La nivel fiscal noi cred că avem o mare problemă cu urmărirea evazioniştilor, tragerea la răspundere. Oricâte impozite pui, trebuie să existe cineva care să le colecteze, şi când constată să aplice sancţiuni”, a susținut Radu Merica, preşedintele Camerei de Comerţ Româno-Germană.
Cel mai greu va fi pentru microîntreprinderile care au probleme financiare şi acum. Statisticile arată că ponderea firmelor mici în totalul insolvenţelor a urcat de la 78% în 2010 la 85% anul trecut.
„Cea mai mare problemă a microîntreprinderilor e legată de lichiditate. Băncile ştim în continuare că nu sunt foarte prietenoase cu microîntreprinderile, fondurile europene sunt pe final”, a spus Florin Jianu, preşedintele Patronatului Tinerilor Întreprinzători.
Numărul firmelor mici aflate în insolvenţă va creşte cu 20% în acest an, ca urmare a impozitului de 3% pe venit, potrivit unui studiu Coface.