Profesorul în economie Mircea Coșea consideră că măsura de reducere a taxei pe valoare adăugată la pâine este o măsură politică, însă una care ar trebui să dea rezultate „conform manualelor de economie”, dar în condițiile actuale ale economiei are semne de întrebare cu privire la eficiența măsurii.
„De altfel, premierul Ponta, spre deosebire de ministrul Agriculturii, care a avansat o cifră pe care eu nu o înțeleg – nu știu cum a calculat o reducere a prețului pâinii cu 15% - pentru că sunt foarte multe elemente necunoscute într-o piață a pâinii din România, care este una dintre cele mai speciale, funcționează după reguli proprii, fărâmițată și greu de controlat. Dar premierul a fost mai ponderat în ultima delcarație a domniei sale și chiar a spus: Fondul n-ar încredere în așa ceva, însă noi am dori să fie un succes pentru că avem un atu. Atuul ăsta este o noutate în economie, și anume un fel de pact de coabitare între Guvern și Asociația producătorilor de pâine", spune Mircea Coșea.
"Sună foarte bine, însă sunt două interese diferite. Este un conflict de interese, Guvernul are un interes, producătorii de pâine – chiar dacă declară că vor să lupte împotriva evaziunii – nu probitatea unei astfel de declarații pentru că nu controlează întreg procesul”, a spus economistul.
El a afirmat că acum câteva săptămâni s-a întâmplat un lucru care trebuia să dea de gândit: eșecul impozitului agricol, care nu s-a putut aplica în condițiile inițiale pentru că „o mare parte dintre cei care trebuiau să participe la proces, ca plătitori, nici nu știau despre ce e vorba”.
Mircea Coșea a apreciat că e greu ca o brutărie dintr-un sat mic să dea bon fiscal.
Cristian Păun, profesor la Academia de Științe Economice, a susținut că este ușor de intrat pe piața pâinii și cu costuri relativ reduse.
„Fiind relativ ușoară această intrare, ceea ce înseamnă concurență mare, marjele de profit sunt destul de mici. O evaziune pe 24% TVA devine tentantă pentru pentru un jucător de genul acesta care nu câștigă foarte mult. Vorbim de marje de profit reduse și e naturală oarecum înclinația aceasta spre evaziune. În genere, cauza evaziunii este nivelul taxelor, mare prin comparație cu disponibilitatea de a intra în legalitate din partea celui care ar trebui să plătească acele taxe”, a afirmat Cristian Păun.
El a adăugat că „în mod normal” evaziunea în acest domeniu ar trebui să scadă.
„Va scădea evaziunea la cei care oricum își plăteau taxele până acum. Ceea ce nu poți controla, mă refer la acele brutării mici din sate izolate, nu cred că trebuie să ne facem iluzii că aceia or fi fiscalizați”, a mai spus Cristian Păun.
Mircea Coșea a apreciat că evaziunea vă scădea în primele luni după aplicare, adică începând de la 1 septembrie, când măsura va intra în vigoare.
Dan Suciu, jurnalist Digi24, a afirmat că are dubii cu privire la succesul acestei măsuri pentru că aceasta trebuie însoțită și de o măsură de control, însă apreciază că măsura va fi benefică pentru marii producători de pâine.
Reducerea TVA la 9 la sută a fost promisă de Guvern în urmă cu un an, nu numai în cazul pâinii, ci şi pentru celelalte alimente de bază. Măsura nu a reuşit să fie pusă în practică, din cauza opoziţiei Fondului Monetar Internaţional. Oficialii instituţiei internaţionale au explicat de fiecare dată că o cotă redusă de TVA la pâine nu va contribui la reducerea evaziunii fiscale din domeniu, aşa cum susţin autorităţile române. Cert este că pentru început, statul va încasa mai puţini bani din reducerea TVA la pâine, iar prețul nu va scădea în magazine.