Chiar dacă a suferit cel mai puţin de pe urma crizei imobiliare, sectorul birourilor nu a fost ocolit de proiecte păguboase. Dintr-un total de 193 de hectare, adică 1,93 de milioane de metri pătraţi de spaţii de birouri, mai bine de 15 %, adică 29 de hectare sunt neocupate.
„Multe dintre firme, care s-au confruntat cu dificultăţi economice, au hotărât fie să se restrângă, fie să se mute din spaţiile de birouri pe care le ocupau, în spaţii de birouri mai la periferie, mai ieftine”, explică analistul imobiliar Radu Zilişteanu.
Aproximativ 62 la sută din spaţiile de birouri neocupate se află în numai zece clădiri din Bucureşti. Cel mai mare este în clădirea Sky Tower. Este vorba despre 34.000 de metri pătraţi, adică 82 % din întreaga suprafaţă utilă a imobilului.
Sky Tower a costat peste 100 de milioane de euro şi a fost inaugurată abia la sfârşitul anului trecut, în luna octombrie. Între timp a venit iarna şi din acest motiv e posibil ca unii potenţialii chiriaşi să fi întârziat.
În schimb, celelalte clădiri au fost construite înainte de criză. Cinci dintre acestea se află în zona care a cunoscut cea mai mare dezvoltare după anul 2000: Pipera, în nordul Capitalei. Pentru clădiri precum Cubic Center sau Twin Towers Barba Center, fiecare cu aproximativ 20.000 de metri pătraţi de spaţii de birouri, nu s-au găsit clienţi până acum.
Şi totuşi, se construieşte în continuare, pentru că acum e mai ieftin faţă de acum câţiva ani. Există dezvoltatori care au vrut să profite de oportunităţile oferite de criză, astfel încât, când economia românească va fi ieşit din criză, să fie pregătiţi cu aceste spaţii de birouri.
Gradul de neocupare al celor mai goale zece clădiri de birouri variază între 42 şi 86 %. Diferenţele sunt date de zonă şi de preţ. Chiria lunară pentru spaţiile de birouri din Bucureşti se situează, în medie, între 40 şi 50 de euro pe metru pătrat.